Idag meddelade Stockholms Tingsrätt dom i det uppmärksammade målet kring komikern Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger”. Det var i somras som Åklagarmyndigheten åtalade Flam för upphovsrättsbrott på grund av den bild som pryder omslaget: “En svensk tiger” återges där men modifierad med en hakkorsarmbindel och en Sieg Heil-hälsning. Men på fredagen frikände tingsrätten författaren.

Flam stod åtalad för att med uppsåt eller grov oaktsamhet gjort intrång i verkets upphovsrätt. Det är Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till ”En svensk tiger” och det var de som anmälde honom. Originalbilden gjordes av tecknaren Bertil Almqvist där tigern är blågulrandig.

I somras bröt sig polisen in hos komikern under uppmärksammade former och beslagtog hans lager av böcker, ett beslag som senare hävdes av Patent-och marknadsöverdomstolen.

Boken handlar om Sveriges roll under andra världskriget och kritiserar landets inställning och agerande gentemot Nazityskland.

Undantag för parodi

Tingsrätten frikänner Flam med hänvisning till det så kallade ”parodiundantaget”:

I sitt beslut skriver tingsrätten bland annat:

En Svensk Tiger är ett alster av bildkonst som skapades i början av 1940-talet av Bertil Almqvist. Verket tillkom efter ett initiativ från Försvarsmakten om en s.k. vaksamhetskampanj. Kampanjen syftade till att stärka säkerhetsmedvetandet hos Sveriges befolkning. 

[..]

Enligt Patent- och marknadsdomstolens bedömning står det klart att Aron Flams användande av en tiger har utgjort ett parodiskt inslag i hans kommunikation, med udden riktad mot det Almqvists tiger har blivit en symbol för, snarare än mot själva originalverket som sådant. Tigern har satts i en ny kontext som märkbart skiljer den från originalverket och den bär på ett tydligt och förlöjligande budskap. [..] Förfogandena faller därmed under parodiundantaget.

authorimage