Efter fjorton år av juridiska strider står det nu klart att Wikileaksgrundaren Julian Assange är fri. Detta efter att Assange erkänt sig skyldig till spridande av hemlig information och nått en överenskommelse med USA:s justitiedepartement om att fängelsetiden i Storbritannien är tillräcklig.

Australiern Julian Assange, 52, har suttit fängslad sedan han greps inne på Ecuadors ambassad 2019 efter att USA:s åtal mot honom öppnades. Han hade vistats på ambassaden i London sedan 2012 när han sökte asyl för att undvika utlämning till Sverige på grund av en våldtäktsanklagelse som sedan lades ner 2019.

Assange misstänkte nämligen att Sverige skulle komma att lämna ut honom till USA.

USA:s åtal mot Assange rörde hans roll i läckan av omkring 700 000 hemligstämplade dokument om USA:s krig i Irak och i Afghanistan. För detta riskerade Assange ett fängelsestraff på 175 år i USA.

Assange anklagades för spioneri efter en lång rad avslöjanden om amerikanska topphemligheter – däribland en massaker på arton civila, varav två Reuters-journalister, i Irak.

På måndagen lämnade Assange högsäkerhetsfängelse Belmarsh i Storbritannien efter att ha suttit fängslad där i 1901 dagar. Ett straff som USA nu säger sig vara nöjda med. På onsdagen kommer Assange att framträda i en domstol i Marianerna – ett amerikanskt autonomt territorium i Stilla havet.

LÄS ÄVEN: Julian Assange får överklaga utlämning till USA

I domstolen kommer Wikileaksgrundaren att erkänna sig skyldig till att olovligen ha tagit emot och spridit hemligstämplad försvarsinformation.

På sociala medier kommenterar Wikileaks att Assage nu är fri.

Faksimil X

USA och EU vill ha ”oändligt krig”

I ett uppmärksammat klipp från år 2011 anklagade Wikileaksgrundaren USA och EU för att inte bedriva framgångsrika krig utan ”oändligt krig”. Detta för att tvätta pengar.

– Målet är att använda Afghanistan för att tvätta bort pengar från USA:s och Europas skattebaser genom Afghanistan och sedan tillbaka i händerna på en transnationell säkerhetselit. Målet är ett oändligt krig, inte ett framgångsrikt krig, hävdade Assange.

LÄS ÄVEN: Protester mot utlämning av Julian Assange till USA