På tisdagen samlades en grupp demonstranter utanför High Court i den brittiska huvudstaden London till stöd för Julian Assange i samband med att WikiLeaks-grundaren gör sitt sista försök att undvika utlämning till USA. Bland dem som deltog i protesterna fanns Assanges fru.

Julian Assange överklagar en utlämning till USA där han står inför anklagelser om konspiration för att erhålla och avslöja nationell försvarsinformation efter publiceringen av underrättelsefiler på WikiLeaks.

Amerikanska myndigheter lyckades upphäva en brittisk domares beslut 2021 som hindrade Assange från att utlämnas på grund av risk för självmord. Veckans förhandling är den sista chansen i den brittiska överklagandeprocessen att stoppa utlämningen.

Assange har suttit fängslad sedan han greps inne på Ecuadors ambassad 2019 efter att USA:s åtal mot honom öppnades. Han hade vistats på ambassaden i London när han sökte asyl för att undvika utlämning till Sverige på grund av en våldtäktsanklagelse som sedermera lades ner.

LÄS ÄVEN: Förvirrad Julian Assange inför domstol – hade svårt att komma ihåg sitt namn

Om Assange misslyckas med sitt överklagande har hans juridiska team sagt att de kommer att överklaga till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

Utanför domstolen på tisdagsmorgonen innan förhandlingen började samlades demonstranter. På en scen tackade hans fru Stella supportrarna.

– Vi har två stora dagar framför oss, vi vet inte vad vi kan förvänta oss, men du är här för att världen tittar på. De kan bara inte komma undan med detta. Julian behöver sin frihet och vi behöver alla sanningen, sa hon.