På måndagen ställdes den 48-årige Wikileaks-grundaren Julian Assange inför Westminster Magistrates’ Court i London. Där hade han svårigheter med att komma ihåg både sitt namn och ålder. Han medgav också att han hade svårigheter med att förstå vad som skett under domstolsförhandlingarna.

Det var en uppenbart sliten och förvirrad Assange som dök upp renrakad i blå kostym i domstolen. Han mumlade under processen där hans advokat nekades att få mer tid till att förbereda fallet där den amerikanska regeringen vill få Assange utlämnad och åtalad för att ha läckt tusentals hemliga dokument.

Tårögd konstaterade han att han hade svårigheter med att förstå processen och att han inte kunde tänka klart. Han uppgav att den amerikanska regeringen har ett orättvist övertag i fallet och anklagade dem för att stjäla hans barns DNA. Han hävdade även att han inte fått tillgång till sitt eget material

LÄS ÄVEN: Assange ett steg närmare att utlämnas till USA – riskerar 170 års fängelse

Sedan Assange greps på den ecuadorianska ambassaden, där han tillbringat nästan sju år, den 11 april har han suttit på fängelset Belmarsh i London. Han har i USA åtalats på 17 punkter för spionage samt dataintrång.

Enligt hans advokat Mark Summers QC kan Assange inte utlämnas för politiska brott. Man avser bygga försvaret på att fallet är ett politiskt försök för att till journalister signalera konsekvenserna av att publicera information.

Assanges nästa domstolsförhandling sker den 19 december och den 25 februari sker hans fulla utlämningsförhör.