På torsdagsförmiddagen släpade brittisk polis ut grundaren av WikiLeaks, 47-årige Julian Assange, från Ecuadors ambassad i London, rapporterar bland annat Sky News. Enligt WikiLeaks har ett nytt och oväntat brottmål mot Assange uppkommit.

Uppgifterna går isär om varför Assange diplomatiska asyl på Ecuadors ambassad har hävts. Tidigare fanns uppgifter om att Ecuador hade ställt krav på honom att avstå från offentliga uttalanden och även kapat hans anslutning till internet för att hindra honom. På torsdagsförmiddagen tillät ambassaden brittisk polis att gå in i ambassaden och gripa Assange.

Enligt uppgift ska även påtryckningar från USA ha legat bakom att Assange nu kunde gripas. Ytterligare uppgifter säger att USA i samband med gripandet kommit med en begäran om att Assange ska utlämnas dit.

Det var år 2010 som WikiLeaks-grundaren Julian Assange från Australien anklagades för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång i samband med ett besök i Sverige. Stockholms tingsrätt häktade Assange i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för brotten. Enligt Assange har det bakom dessa anklagelser funnits en dold agenda att få honom utlämnad till USA där han anklagas för att ha spridit stulna dokument från bland annat den amerikanska militären.

Anklagelserna kom kort efter att Assange publicerat hemliga dokument från amerikanska utrikesdepartementet som gav medier och allmänheten ett inblick bakom maktens kulisser.

År 2012 greps Assange av brittisk polis men släpptes mot borgen. I rädsla för att bli utlämnad till USA valde Assange att söka politisk asyl i Ecuador. Sedan dess har han tillbringat sju år inne på Ecuadors ambassad i London. År 2017 lade överåklagare Marianne Ny ned förundersökningen mot Assange och drog tillbaka kravet om utlämning. Några av de påstådda brotten var då redan preskriberade.

Men WikiLeaks-grundaren har valt att stanna kvar i rädsla för det som brittisk polis tidigare meddelat, att man ska gripa Assange om han lämnar ambassaden eftersom han uppges år 2012 ha brutit mot villkoren för sin borgen när han flydde.

Assange: ”Storbritannien måste stå emot”
Ett videoklipp cirkulerar i sociala medier och visar hur polisen bär ut Assange som uppges ropa ”De måste stå emot. Storbritannien måste stå emot”.

WikiLeaks: ”Ett nytt brottmål”
Wikileaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson höll tillsammans med Fidel Narvaez, tidigare konsul vid ambassaden i London, och Asssanges advokat Jennifer Robinson en presskonferens rörande ett ”nytt och oväntat brottmål som inkluderar Julian Assange”. Assange anklagas av USA för att ha hjälpt en visselblåsare att få tillgång till hemliga dokument.