Feature Astra

Astra Zenecas vaccin/Anders Tegnell Foto: gencat cat/SVT

Inrikes

Astras dödsvaccin släpps fritt igen – Danmark förlänger stoppet

Publicerad 3/25/2021
Annons

Push: Har bekräftats orsaka blodproppar. Folkhälsomyndigheten: ”Vaccinet gör mycket stor nytta”

I förra veckan stoppade Folkhälsomyndigheten vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin. Bakgrunden är flera larm om blodproppar och dödsfall runt om i Europa efter vaccinering. Men nu ger FHM grönt ljus för fortsatt vaccinering. I Danmark har myndigheterna valt att förlänga stoppet.

Den senaste veckan har det rapporterats att ytterligare två personer i Norge har avlidit med blodproppar efter att ta de vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

LÄS ÄVEN: Astra Zenecas vaccin orsakar blodproppar

I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att man kommer rekommendera landets regioner att återuppta vaccinationen av personer över 65 år år med Astra Zenecas variant. Myndigheten hävdar att vaccinet gör ”mycket stor nytta” för äldre personer.

När det gäller att vaccinera yngre personer har FHM valt att fortsätta stoppet i väntan på ytterligare utredning.

Danmark förlänger paus

På torsdagen meddelade Danmark att man kommer förlänga pausen av Astra Zenecas kritiserade vaccin. Myndigheterna framförde att man behöver mer tid för att utreda vaccinet.

– Det är både de redan kända fallen som måste undersökas till botten och de många nya rapporterna som måste undersökas. Vi behöver mer tid för detta, därför har vi förlängt stoppet, säger Søren Brostrøm, direktör vid danska Sundhedsstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Kvinna död i Skåne efter Astra Zeneca – nu släpper EU loss vaccinet

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons