AstraZeneca står inför två stämningar i London, inklusive en från mannen till en kvinna som dog efter att ha fått läkemedelstillverkarens covid-19-vaccin, i det första av potentiellt dussintals fall i landet.

Storbritannien var det första landet som lanserade AstraZenecas covid-19-vaccin i början av 2021, även om man senare begränsade användningen för de under 40 på grund av risken för blodproppar.

Anish Tailor, vars fru Alpa dog i mars 2021 efter att ha fått sin första dos av vaccinet, lämnade in ett produktansvarsanspråk mot AstraZeneca vid Londons High Court i början av augusti.

LÄS ÄVEN: Domstol ifrågasätter AstraZenecas information om vaccinbiverkningar

Hans advokat Peter Todd berättade för Reuters att han har ett 50-tal andra klienter som formellt kommer att stämma AstraZeneca under de kommande månaderna.

En talesperson för AstraZeneca säger i ett uttalande: ”Patientens säkerhet är vår högsta prioritet och tillsynsmyndigheter har tydliga och stränga standarder för att säkerställa säker användning av alla läkemedel, inklusive vacciner. Vår sympati går ut till alla som har förlorat nära och kära eller rapporterat hälsoproblem.”

Fler familjer på kö

AstraZeneca står inför en liknande rättegång med Jamie Scott, som fick diagnosen vaccininducerad trombotisk trombocytopeni, som kan orsaka dödlig blodpropp, efter att ha fått AstraZeneca-vaccinet.

Scott lämnade in en produktansvarsprocess mot AstraZeneca på måndagen och hans advokatbyrå uppger att man representerar ett 40-tal andra individer eller sörjande familjer.

Sarah Moore, en advokat på byrån, säger i ett uttalande att Scott hade ”lidit livsavgörande skador som allvarligt har påverkat inte bara honom, utan också de nära honom”.

Scott kommer att hävda att AstraZeneca är ”skyldigt att kompensera honom för vad han har lidit så att han kan återuppbygga sitt liv så långt som möjligt och garantera säkerheten för sin familj”.

LÄS ÄVEN: Kraftigt ökad risk för ovanlig propp med AstraZenecas vaccin