Astrid_Lindgrens_varld_Vimmerby
Inrikes

Astrid Lindgrens Värld söker barnskådespelare – ska helst inte vara etniskt svenska

Publicerad 10/3/2019
Annons

I en jobbannons för barnskådespelare på Astrid Lindgrens Värld, i författarens hemort Vimmerby, efterlyser man barn som uppfyller särskilda krav. Barnet måste tycka det är roligt att uppträda inför människor – och helst ha annan etnisk bakgrund än svensk.

”Astrid Lindgrens Värld vill tillvarata de kvaliteter som en etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten och därför söker vi särskilt dig, som utöver de formella kraven, kan berika oss med detta”, skriver man i annonsen.

När Samhällsnytt under torsdagseftermiddagen påtalar jobbannonsen för Lena Möller, marknads- och försäljningschef tillika presskontakt på Astrid Lindgrens Värld, får vi knapphändiga svar:

– Vi har bestämt oss för att inte kommentera detta mer, säger Lena Möller.

Varför vill ni inte kommentera annonsen? Står ni bakom den?

– Vi vill inte ge mer ljus till händelsen än det som redan figurerat. Vi vill inte ge mer bränsle till att det ska skrivas att vi står för något som vi inte står för.

Men ni står bakom allt som står skrivet i jobbannonsen?

– Ingen kommentar.

Huruvida Astrid Lindgrens Värld står bakom jobbannonsen – som indikerar att man kommer att ge förtur till barn med annan etnisk bakgrund än svensk – framgår inte i presskontaktens svar. Inget offentligt uttalande eller pressmeddelande finns att ta del av.

Det är också oklart om Astrid Lindgrens Värld, som namnet indikerar, vill skildra den folkkära författarens värld med ett Sverige som då var i princip etniskt homogent, eller om det i stället är världen och Sverige idag man vill skildra.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons