kanada

Foto: Pixabay.

Utrikes

Asylsökande bakom båda terrorattackerna i Kanada

Publicerad 10/2/2017
Annons

➤ TERRORISM Samhällsnytt rapporterade nyligen om två terrordåd i staden Edmonton i Kanada som skadade minst fyra civila och en polisman. Gärningsmannen som ligger bakom båda attackerna är en invandrad somalier som sökt asyl i Kanada.

Gärningsmannen Abdulahi Hasan Sharif, som nu ska åtalas för bland annat terrorism och mordförsök efter två separata terrorattacker i Edmonton under lördagen där en polisman med nöd och näppe överlevde, är identifierad av polisen som en somalisk migrant som befinner sig i asylprocessen i Kanada.

Sharif, som är 30 år gammal, var innan dåden redan välkänd av såväl lokalpolisen som den nationella säkerhetstjänsten som en person som omfamnade en ”extrem ideologi”. Mannen ansågs efter en bedömning dock inte utgöra ett säkerhetshot.

Utöver att polisen redan rubricerat dessa båda dåd som terroristbrott har även Kanadas premiärminister Justin Trudeau slagit fast att det rör sig om terrorism.

Edmonton har en stor invandrad somalisk enklav som hela tiden växer då somalier i resten av landet också flyttar dit. Staden har under flera år haft problem med somaliska migranter som radikaliserats varav flera dessutom har lämnat Kanada i syfte att ansluta sig till terrorgrupper såsom IS och al-Shabaab.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons