doktor-83773
Inrikes

Åtal väckt mot utländsk misstänkt pedofilläkare i Skara

Publicerad 9/12/2018
Annons

På onsdagen väcktes åtal mot den läkare från Spanien bosatt i Skara som misstänks för sexualbrott mot 52 barn. Brottsrubriceringarna är grov våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott.

De utsatta barnen är utspridda över hela landet på orter där mannen arbetat som stafettläkare mellan 2015 och 2017. Brotten följer enligt åklagare ungefär samma mönster och modus operandi – en förälder har sökt vård för sitt barn för någon lindrig åkomma som ont i halsen eller feber och läkaren har då hävdat att han ingående måste undersöka också barnets underliv.

I vissa fall har barnet och föräldern ifrågasatt underökningen. Men i många fall har man litat på läkaren i egenskap av dennes professionella auktoritet.

LÄS MER: Spanske läkaren omhäktad – misstänks för över 100 sexualbrott mot barn

Läkaren själv nekar till anklagelserna trots att han själv har filmat det han gjort med barnen, filmer som nu utgör bevisning i målet. Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt med början den 20 september och beräknas pågå utspridd över ett flertal datum ända fram till jul.

Åklagaren har yrkat att läkaren utvisas ur Sverige på livstid om han fälls för brotten.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
458Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons