En 23-årig zigenare från Polen åtalas för grov våldtäkt mot barn sedan han tillsammans med en kumpan kidnappat, drogat och våldtagit en 14-årig svensk flicka. Händelsen inträffade i Skåne i november förra året.

Det är i november förra året som en 14-årig flicka i Staffanstorp träffar en pojke som hon uppfattar vara en jämnårig kompis. När han följer henne till bussen ringer han samtidigt upp sina kusiner, som är äldre än honom.

Kusinerna kommer med en brittiskregistrerad bil och hämtar upp pojken, och flickan tvingas då mot sin vilja följa med i den. I bilen drogas flickan med lustgas, och förs därefter till Dalby stenbrott i Lunds kommun där hon blir gruppvåldtagen.

”Rädda mig”

Innan flickan förs iväg i bilen, lyckas hon emellertid skicka iväg ett röstmeddelande till en väninna.

– Rädda mig. Okej? Rädda mig. Hundra procent rädda mig. Okej? säger hon i meddelandet där hon namnger den 14-årige pojken.

– Nu! Jag ska åka i en bil med och han. Det är bara killar, fortsätter hon gråtandes.

Foto: Polisen

Väninnan lyckas dock inte stoppa övergreppet, men det är senare hon som berättar för 14-åringens pappa om våldtäkten. Pappan larmar polisen.

Tidigare dömd

Sperma som säkras efter våldtäkten knyts till en 23-årig man som polisen känner sedan tidigare. Han heter Kordian Glowacki, är polsk medborgare och flera gånger tidigare dömd för brott i Sverige. Han har åtta avsnitt i belastningsregistret, och är bland annat dömd för stöld.

Samma dag som våldtäkten polisanmäls lämnar Kordian Glowacki Sverige och reser till Polen. Han anhålls och häktas i sin frånvaro, och grips inte förrän i mars i år.

När han förhörs av polisen nekar han till att ha haft sex med den 14-åriga flickan. När han konfronteras med den tekniska bevisningen, erkänner han att de hade sex men att det rörde sig om frivilligt samlag.

Den 14-årige pojken, som också våldtog flickan, är emellertid inte straffmyndig och kan därför inte åtalas. Ytterligare män ska ha varit med i bilen som flickan fördes bort i, men ingen annan har kunnat knytas till övergreppet.

”Vi är polska zigenare”

Alla inblandade i gruppvåldtäkten mot den 14-åriga flickan kommer från Polen och är så kallade romer, eller zigenare som de ibland kallas och kallar sig själva. En av de misstänkta män som hämtas in av polisen för förhör berättar:

– Vi är från Polen. Vi är polska zigenare.

Under övergreppet pratar männen med varandra på sitt eget språk, romani.

– De snackade mycket på deras språk, så jag förstod inte så mycket av vad de sade, berättar den våldtagna flickan.

– De kunde svenska, men de snackade inte så mycket svenska.

”Rentvådd” av zigenarkung

Kordian Glowacki förklarar för polisen att han redan blivit ”rentvådd” från alla anklagelser av en polsk zigenarkung. Det har kort efter gruppvåldtäkten hållits en romsk rättegång i Warszawa.

Det är inte minst 23-åringens fru som velat ställa sin man inför den romska rättvisan med anledning av uppgifterna om att han haft sex med en 14-årig flicka. Hon menar att han varit otrogen.

Youtube

Under den romska rättegången, som filmas och läggs upp på Youtube, nekar Kordian Glowacki till anklagelserna. Om han befinns skyldig hotar uteslutning ur den romska gemenskapen, och skilsmässa från hustrun.

Zigenarkungen ”rentvår” dock 23-åringen.

– Det är helt enkelt viktigt. Jag vet inte hur jag ska svara. Om man anklagas för något och det inte är sant, då är det viktigt att bli rentvådd, säger han till polisen.

Åtalas

Nu åtalas Kordian Glowacki för grov våldtäkt mot barn.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningspersonerna har använt våld, fler än en har förgripit sig på målsäganden eller på annat sätt deltagit i övergreppet och gärningspersonerna med hänsyn till tillvägagångssättet annars visat särskild hänsynslöshet eller råhet”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Huvudförhandling kommer hållas i Lunds tingsrätt på torsdag och fredag denna vecka.