Efter att kammaråklagare Lena-Marie Bergström i Karlskrona åtalade Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona Christopher Larsson för hets mot folkgrupp efter ett utspel om minareten tillhörande en lokal moské, framkom det att hon själv är en hårdför SD-motståndare. Nu har överåklagaren Mats Svensson beslutat att hon inte får driva fallet vidare då hon anses jävig.

Det var i november förra året som Larsson på Facebook skrev att det var ”en sorgens dag” då moskén i Kungsmarken skulle börja med sina första böneutrop från den nya minareten på fredagarna. Han nämnde också att det som bland annat utropas är ”Allahu akbar”, samma fras som islamister använder då de utför terrordåd.

LÄS MER: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

Polisanmälningen gjordes av Magnus Manhammar, ordförande för Socialdemokraterna i Karlskrona.

Under fjolåret hade Bergström via en Facebooksida under annat namn spridit anti-SD-material, bland annat en film där man likställer partiet med nazisternas framfart i Hitlers Tyskland. Då hon tillfrågades om detta gick att förena med hennes uppdrag i samband med åtalet mot en SD-politiker, svarade hon att vara motståndare mot rasism ligger i linje med hennes yrkesroll.

LÄS MER: Kammaråklagaren Bergström går under jord efter avslöjanden om politisk aktivism

Detta var dessutom andra gången Bergström åtalat en Sverigedemokrat för hets mot folkgrupp.

Jäv

Det var Larsson själv som anmälde Bergström för jäv, vilket nu alltså överåklagare Mats Svensson beslutat föreligger i fallet.

Enligt Svensson kan materialet som Bergström spred tolkas som att göra ett politiskt ställningstagande och då förtroendet för henne är rubbat kan hon inte få driva fallet vidare.

Åtalet mot Larsson kvarstår dock och nu blir det en annan åklagare som kommer driva ärendet i tingsrätten.