ban

Faksimil Twitter

Inrikes

Åtalas för banderoller som utpekade poliserna bakom Eric Torells död

Publicerad 3/14/2021
Annons

Två personer åtalas nu för att, på banderoller under en fotbollsmatch, ha hängt ut de poliser som var inblandade i den uppmärksammade och kritiserade händelsen då 20-årige Eric Torell med Downs syndrom sköts till döds i Stockholm 2018.

Tre poliser friades i Stockholms tingsrätt efter att sammanlagt 25 skott avfyrats mot den förståndshandikappade 20-åringen. Tre kulor träffade, varav två i ryggen. Domstolen kom fram till att dödsskjutningen inte varit tjänstefel. En av poliserna friades även från vållande till annans död.

I och med den friande domen ogillades även skadeståndskravet från Eric Torells familj. Nu står istället två personer åtalade för grovt förtal och hot mot tjänsteman alternativt grov förgripelse mot tjänsteman, rapporterar Polistidningen.

Det var under en fotbollsmatch hösten 2019, strax efter att poliserna friats, som en grupp AIK-supportrar höll upp banderoller med de friade polisernas namn, samt texten: ”Beväpnade igen i samhällets tjänst. Gör samhället en tjänst – skjut er själva”. Andra banderoller lydde ”25 skott för att avrätta en förståndshandikappad – det behövs bara tre i era pannben”.

LÄS ÄVEN: Poliser som dödade utvecklingsstörde Eric Torell frias

”Arbete för att rädda förtroendet måste göras”

Tilltaget uppskattades inte av AIK:s dåvarande klubbchef, Jens T Andersson.

– I egenskap av klubbchef för AIK Fotboll så skämdes jag på Friends Arena när banderollerna kom upp. Det var direkt osmakligt, sa han dagen efter till Aftonbladet.

Elvira Eriksson, ordförande i Allmänna Supporterklubben, kommenterade det hela på Twitter, där hon bland annat skrev: ”Man kan se på banderollerna på läktaren idag på ett ordagrannt sätt, och tycka att det är hemska. Men är man makthavare eller polis så skulle jag också önska att man såg den stora bilden, även om det kan vara svårt, och inse att ett arbete för att rädda förtroendet måste göras”.

Ett och ett halvt år senare har banderollerna lett till åtal. Kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare, Anna Wennergren, vill i nuläget inte lämna någon kommentar om fallet, uppger Polistidningen.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons