Nu får det uppmärksammade fallet där en asylmigrant tidigare i år gick till blodig attack mot två kvinnor i Örebro sitt rättsliga efterspel. Den 26-årige gärningsmannen åtalas för mord och mordförsök.

Det var den 11 februari i år som polisen larmades till en hyresfastighet på Lars Wivallius väg i Örebro med anledning av ett grovt våldsdåd. Två kvinnor – mor och dotter – hade brutalt knivhuggits av en man, den ena så allvarligt att hon avlidit och den andra så att hon åsamkats livshotande skador.

Det skulle snart visa sig att gärningsmannen, som flytt brottsplatsen efter dådet, var en armenisk migrant, 26-årige Grigor Sargisyan, som tog sig in i Sverige i samband med asylkaoset 2015. Motivet till dådet var att Grigor misstänkte den yngre kvinnan, en jämnårig tidigare studiekamrat, och hennes mor för att vara ryska spioner.

På brottsplatsen hade han lämnat kvar flera blodbesudlade lappar, varav en med texten ”De var ryska agenter. Slava Ukraini!” (Ära åt Ukraina)

Bild: Polisen.

Ser sig som offer i spionintrig

Några belägg för att kvinnan eller modern ska ha varit ryska agenter finns emellertid inte, och heller inget som tyder på att kvinnorna i någon spionverksamhet ska ha intresserat sig för Grigor, något han själv uppgett som skäl till att han beväpnad med kniv sökte upp dem i deras bostad.

Grigors agerande tillskrivs i stället en psykisk störning som konstaterats i samband med att en rättspsykiatrisk undersökning genomförts som en del av brottsutredningen. Hela spionhistorien har av allt att döma endast funnits i Grigors huvud.

I förhör har Grigor dukat upp en historia om att även han uppvaktats för att rekryteras som agent. Detta av polisen i Sverige som velat att han spionerade på Ryssland. Detta ska enligt Grigor ha skett kort efter att han kom till Sverige.

Brottsplatsen. Bild: Polisen.

Oklart om motivet även var politiskt

Det är på grund av detta som han sedan kontinuerligt i flera års tid ska ha ”terroriserats” av den kvinnliga skolkamraten och hennes mamma som han menar är agenter för Ryssland. Senare ska Grigor ha upptäckt att det i själva verket var Ryssland som ville rekrytera honom och trakasserierna från kvinnorna ska då ha motiverats med att han inte låtit sig övertalas.

Grigor tror sig också veta att han inte är den enda som de två kvinnorna försökt rekrytera och kartlägga. För egen del är han övertygad om att kvinnorna övervakat honom, filmat och fotograferat honom i olika sammanhang. Han ska då i gengäld ha börjat bevaka kvinnorna.

Att Grigor skrev lappar med hyllningar till Ukraina och placerade ut på brottsplatsen i samband med det blodiga knivdådet, uppger han var för att klargöra att han står på Ukrainas sida i kriget mot Ryssland. Grigor är utöver det otydligt med huruvida attacken även varit politiskt motiverad utöver att han upplevt sig trakasserad av kvinnorna.

Mordvapnet. Bild: Polisen.

Erkänner i sak men förnekar brott

Grigor har erkänt gärningarna i sak men anser inte att de ska betraktas som brottsliga, då han endast försvarat sig mot ryska spioner som han trodde var ute för att likvidera honom. I förhör hävdar han att det var kvinnorna som försökte mörda honom när han besökte deras bostad men att de genom ”omvändpsykologi” som de lärt sig i den ryska spionskolan fått det att se ut som att han försökt mörda dem.

Utöver erkännandet är bevisläget enligt åklagaren gott. Polisen säkrade mordvapnet efter dådet och det finns filmmaterial som dokumenterar delar av brottet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se blodbadet i Örebro – armenier häktad