➤ SpaceX har tagit ett stort steg i att visa att återanvända rymdraketer är framtiden för rymdresor. Tvåstegsraketen Falcon 9 sköts upp från Cape Canaveral och använde inte bara en återanvänd raketbooster utan även en tidigare använd Dragon-kapsel som besökte ISS för några månader sedan. 

Elon Musk har länge påpekat att återanvändning av rymdraketer är avgörande för framtidens rymdutforskning eftersom det drastiskt reducerar kostnaderna för att komma ut i rymden. Och under 2017 gick hans SpaceX-program in i ett högintensivt läge. I mars skapade SpaceX historia genom att utnyttja en begagnad Falcon 9 för att skicka en satellit för kommunikationsföretaget SES i omloppsbana. I maj skickade de en begagnad Dragon.kapsel för att fylla på ISS med förnödenheter.

Den senaste uppskjutningen är första gången som både en begagnad kapsel och en begagnad raketbooster används. Efter en lyckad uppskjutning och landning tillbaka på jorden inspekteras och renoveras delarna och genomgår en rad tester för att säkerställa att de är redo för ytterligare ett uppdrag.

SpaceX har nu klarat av 20 lyckade steg ett-landningar och med dess begagnade boosters vid fyra tillfällen. I genomgången inför det senaste uppdraget sa Jessica Jensen vid SpaceX att ”I det långa loppet kommer återanvändning att signifikant minska kostnaderna för att nå rymden och det är vad som krävs för att skicka framtida generationer för att utforska universum”.

NASA fick förmodligen även en rabatt på uppdraget också. Förra året förklarade SpaceX VD Gwynne Shotwell att begagnade raketer är billigare att flyga och att en del av besparingarna tillfaller konsumenten. ”Vi minskar inte priset med 30 procent just nu för begagnade fordon. Vi erbjuder omkring 10 procents prisreducering.”, sa hon. ”I detta läget är det en rimlig minskning och sen, när vi får igen vissa av kostnaderna för investeringen vi lagt på Faclon 9 för att uppnå detta, kanske vi får lite till”.

Lasten som Falcon 9 bär med sig är det vanliga utbudet av förnödenheter och vetenskaplig utrustning. Det ryktas även om att det kan finnas julklappar till besättningen i de ”besättningspaket” som medföljer lasten.