På mindre än en vecka har 24 bilar satts i brand i stadsdelen Östberga i Stockholm. Även tidigare har omfattande bilbränder förekommit i området. De boende beskriver en situation där de blivit luttrade och inte vet ifall bilen står kvar på morgonen.

Under natten mot tisdagen i förra veckan brann åtta bilar och under natten mot måndagen brann 16 stycken. Grov skadegörelse, enligt polisens rubricering.

Mitt i har talat med Malin Riikonen som bor i närheten och berättar att hennes 9-åriga dotter vaknade av vad som lät som pistolskott under natten mot måndagen, vilket hon tror var bildäck som exploderade i bränderna.

– Jag är nervös varje gång jag vaknar över att min bil kan ha brunnit. Jag förstår inte hur man kan göra såhär.

Hon har bott i Östberga i två år och hade innan flytten dit hört talas om bilbränderna i området 2014-2015.

– Jag förstod snabbt att det inte bara var här som sådant hände, och jag gillar verkligen Östberga. Men man undrar hur mycket man kan förstöra innan det är nog. Det är förjävligt.

En annan som inte längre reagerar nämnvärt på bilbränderna är Janine Djerv som bott i området sedan 2016.

– Två gånger har bilarna på min parkering brunnit sedan jag flyttade hit, och nu det här, säger hon.

– Det är så fruktansvärt onödigt. Man blir inte förvånad längre.

Bränder 2019

Senast i juni 2019 rapporterade Expressen om tio bilar som satts i brand på en parkering i Östberga – vilket då var den andra bilbranden på en vecka.

– Det är en hel parkering som brinner. Det är massvis med poliser och brandbilar på plats. Det är mycket rök så polisen har skickat bort oss, sa ett vittne.