Diskussionerna om återstart av de med ogenomtänkta politiska beslut i förtid nedstängda kärnkraftverken Ringhals 1 och 2 går heta bland Tidöpartierna. SD är tydligast för en återstart medan intresset från energiminister Ebba Busch (KD) så länge är svalt.

Förhållningssättet till Ringhals är egentligen reglerat inom ramarna för Tidöavtalet. På sidan 13 står det att man ska utreda om det är möjligt och önskvärt att återstarta reaktorerna. Saken har diskuterats på regeringskansliet. Trots att de ansvariga tjänstemännen har tagit in experthjälp för att utreda frågan har man inte lyckats nå enighet i hur man ska gå vidare.

LÄS ÄVEN: Förstörde elförsörjningen – föreslår nu ‘folkhemsel’

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johnson hör till de som menar att fördelarna med att starta upp reaktorerna överväger nackdelarna.

Det finns en stor samhällsekonomisk vinst att göra det här, framför allt med den effekt- och elsituation som råder i södra Sverige. Vi är i ett skriande behov av el här och nu och då måste vi överväga alla alternativ som finns vid bordet.

LÄS ÄVEN: Ebba Busch (KD) säger nej till återstartad kärnkraft

Bäckström lämnar även en kommentar till den ovan citerade intervjun på sin Facebook-sida, där han också kommenterar den vänsterpolitisering av Vattenfall som drevs igenom under det socialdemokratiska maktinnehavet.

Kommenterade frågan om att återstarta Ringhals 1 i SVT som fortsatt är under förhandling. En fråga som har gått ifrån att det är ”helt omöjligt” till att det nu finns en prislapp på det och angivelse om tid som krävs. Något som understryker den politisering som skett inom Vattenfall under det socialdemokratiska regeringsinnehavet.

Det kommer krävas fler åtgärder att få igång kraftproduktion än att enbart avvakta ny storskalig produktion, oavsett om det handlar om kärnkraft eller havsbaserad vindkraft ligger det närmre 10 år bort. En återstart har därför potential att tjäna som en god brygga med halva tiden och skulle vara det största effekttillskottet till det svenska kraftsystemet på nästan 50 år.

Till en början var det alltså en självklarhet att reaktorerna vid Ringhals inte på något sätt var möjliga att återstarta. Därefter blev det i stället en fråga om tid och pengar, vilket visar att det aldrig rörde sig om någon omöjlighet – de politiskt styrda analyser som påstod detta har visat sig inte stämma överens med fakta.

Energiminister Ebba Busch lämnar dock negativt besked avseende en återstart. Hon menar att det kommer ta lång tid och att driften därefter kommer att bestå under för kort tid för att det ska vara värt det.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill STORTSATSA PÅ vindkraft: “Vi behöver mer överallt”

När Bäckström får frågan om detta kan komma att fälla regeringssamarbetet är han noga med att betona att inget beslut ännu är fattat i den ena eller andra riktningen. Däremot poängterar han vikten av att man följer det som är överenskommet inom ramarna för Tidöavtalet.