Totto
InrikesUtrikes

Åtta hästar knivskurna i Varberg i år

Publicerad 9/6/2020
Annons

Hittills i år har åtta hästar hittats med skärsår i hagar och stall omkring Varberg. Senast drabbad var hästen Sanny, som veterinär tvingades avliva på grund av skadorna. Sanny blev den femte av de åtta som måste avlivas, skriver SVT. I flera av fallen handlar det om skärskador i underlivet. Fenomenet har ökat dramatiskt, även i andra länder i Europa.

– När det gäller att angripa djur så är det ett relativt enkelt sätt för att åstadkomma skada, få makt och dominans, påverka omgivningen och kontrollera miljön, säger Sven Å Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet till SVT.

Polisen uppger att det är svårt att utreda den här typen av brott eftersom det sällan finns vittnen. Vidare menar de att det också händer att hästar helt enkelt skadar sig.

Enligt en av de veterinärer som SVT Nyheter Halland talat med rör det sig i de aktuella fallen dock inte om att hästarna skadat sig på egen hand, exempelvis mot taggtråd eller att de bitit eller sparkat varandra.

– Först blir man ledsen, sen blir man rent ut sagt så jävla förbannad, det är fruktansvärt att inte kunna skydda dem, säger hästägaren Sofie Skylvik.

LÄS ÄVEN: Häst misstänks ha våldtagits med pall: ”Får vara tacksam att de inte skurit”

”Vem tar de nästa gång?”

Skylvik berättar att när hon kom till hagen för att utfordra hästarna på morgonen upptäckte hon att Sanny var alldeles kladdig av blod på bakbenen. Hon lyfte upp svansen och såg ett djupt sticksår ”precis ovanför rumpan under svansen”.

Sofies man Adam upptäckte senare att att hästen även hade stora skavsår under halsen som om hon varit fasthållen. Ännu en häst på gården hade skärsår på benet men behövde lyckligtvis inte avlivas.

– Vi har barn och hundar och så, då tänker man: Vem tar de nästa gång, säger Sofie.

Efter åtta knivskärningar bara i år är hennes oro är befogad.

– Den som skadar djur som ung tenderar att som vuxen fortsätta att skada andra, då tänker vi människor, säger psykologiprofessor Christianson, till SVT.

LÄS ÄVEN: Häst misstänkt knivskuren i halsen – SVT undrar om inte hästen blivit sparkad

Skär av öron, ögon och könsdelar

Det är inte bara Varberg och Sverige som drabbats under det senaste året. Le Parisien rapporterar fler än 30 bekräftade fall av knivattacker mot hästar i år i Frankrike och refererar till en hemligstämplad underrättelserapport från Service central du renseignement territorial (SCRT). Enligt dokumentet saknar statistiken motstycke historiskt sett.

Även brittiska Independent har uppmärksammat hästattackerna och skrev tidigare i veckan om ”barbariska hästmord och stympningar”. Belgien och Tyskland är andra länder som har drabbats, skriver tidningen.

Enligt rapporten från SCRT har i två tredjedelar av fallen hästarnas ena öra skurits av. Andra har fått ögon och könsdelar utskurna, skriver Lu Bien Public.

Polisen i Varberg har ingen misstänkt men hoppas på tips från allmänheten.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons