Den 17 januari detonerade en sprängladdning vid restaurang Faros på Södermalm i centrala Stockholm och dagen därpå ännu en vid lokaler i Kista norr om huvudstaden. Nu åtalas åtta personer för bland annat allmänfarligt ödeläggelse. Brotten uppges vara en del av en långvarig gängkriminell konflikt mellan Rawa ”Kurdiska räven” Majid och Mikael ”Greken” Tenezos.

Båda sprängningarna orsakade omfattande materiella skador, inte bara på de avsedda målen utan också på intilliggande fastigheter. Trots det geografiska avståndet mellan dåden tog det inte lång tid för polisen att inse att de var sammankopplade och kunde knytas till invandrarkriminella gängkonflikter.

Sprängningen mot restaurang Faros i centrala Stockholm. Bild: Polisen.
Sprängningen mot restaurang Faros i centrala Stockholm. Bild: Polisen.

Ett brett urval av nationaliteter och etniciteter finns representerade bland gärningspersonerna, däribland flera arabländer, Somalia, Kroatien, Polen. Även en svensk återfinns i den brokiga skaran. Av de åtta åtalade sitter sju häktade medan en har försatts på fri fot.

Sprängningen mot lokaler i norra Storstockholm. Bild: Polisen.

De åtalade

Ilija Injac, född 1998-09-09 och medborgare i Kroatien med tolkbehov på serbiska, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han pekas ut som den som apterade och utlöste bomben, bestående av uppemot 3 kg dynamit, mot restaurang Faros. Åklagaren har även yrkat att han utvisas på livstid.

Han är tidigare dömd för bland annat brott mot knivlagen och står i ett annat mål åtalad för skadegörelse.

***

Hyder Ali Sheikh Iqbal. Bild: Polisen.

Hyder Ali Sheikh Iqbal, född 2006-06-13, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse. Han pekas ut som en av fyra som apterade och utlöste bomben, bestående av uppemot 3 kg dynamit, mot lagerlokalen i Kista.

Hyder Ali Sheikh Iqbal poserar med vapen. Bild: Polisen.

Han åtalas även för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för sin inblandning i sprängningen mot lagerlokalen i Kista. Han åtalas dessutom för grovt vapenbrott då polisen i samband med gripandet påträffade en helautomatisk karbin med tillhörande ammunition.

Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och brott mot knivlagen.

***

Lucas Jacques Melki. Bild: Polisen.

Lucas Jacques Melki, född 1999-12-05. åtalas för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han pekas ut som en av fyra som apterade och utlöste bomben, bestående av uppemot 3 kg dynamit, mot lagerlokalen i Kista.

Han är tidigare dömd för bland annat stöld, övergrepp i rättssak, upprepade narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

***

Suldan Said Muse. Bild: Polisen.

Suldan Said Muse, född 2006-03-20 och medborgare i Somalia och Sverige, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han pekas ut som en av fyra som apterade och utlöste bomben, bestående av uppemot 3 kg dynamit, utanför lagerlokalen i Kista.

Suldan Said Muse poserar med vapen. Bild: Polisen.

Han åtalas också för grovt vapenbrott då polisen i samband med gripandet påträffade en helautomatisk karbin med tillhörande ammunition. Han åtalas dessutom för narkotikabrott.

Han är tidigare dömd för bland annat rån och narkotikabrott.

***

Alfred Johan Erik Wennberg, född 1997-03-24, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han pekas ut som en av fyra som apterade och utlöste bomben, bestående av uppemot 3 kg dynamit, mot lagerlokalen i Kista.

Han åtalas även för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för sin inblandning i sprängningen mot restaurang Faros på Södermalm i centrala Stockholm. Han åtalas dessutom för grovt narkotikabrott.

Han är tidigare dömd för bland annat misshandel, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, stöld och synnerligen grovt narkotikabrott.

***

Roberto Miklo Angelo Bollström, född 1997-06-16, åtalas för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för sin inblandning i sprängningen mot lagerlokalen i Kista. Han åtalas även för grovt narkotikabrott.

Han är tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott och grov misshandel.

***

Claudio Felipe Diaz Inostroza, född 1981-03-30, åtalas för medhjälp till grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för sin inblandning i sprängningen mot restaurang Faros på Södermalm i centrala Stockholm.

Han är tidigare dömd för bland annat upprepade narkotikabrott och dopningsbrott.

***

Patryk Henryk Winogrodzki, född 1998-12-13 och medborgare i Polen, åtalas för medhjälp till grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor för sin inblandning i sprängningen mot restaurang Faros på Södermalm i centrala Stockholm. Han är den enda i skaran som inte häktats. Åklagaren har även yrkat att han utvisas på livstid.

Han är tidigare dömd för bland annat stöld, upprepade narkotikabrott, upprepade fall av olovlig körning, vårdslöshet i trafik, upprepade fall av rattfylleri, brott mot knivlagen,