sd-politiker-koping-feature

Foto: SD Facebook/Polisen genrebild

Inrikes

ÅTTA poliser ingrep mot SD-kvinna som bet vakt i handen – ”kommer skjuta dig”

Publicerad 8/4/2022
Annons

Maija Karresmaa Asplund, politiker för Sverigedemokraterna i Köping, åtalas för hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Det framgår av rättegångshandlingar som Samnytt tagit del av.

Åtalet gäller en händelse 11 september förra året då den 52-åriga lokalpolitikern besöker Bishop arms i Köping tillsammans med sin man Kai Asplund, som tidigare också valts in till kommunfullmäktige för SD.

Under kvällen blir hennes man berusad och avvisas från restaurangen av en ordningsvakt. Den avvisade gästen följer ordningsvaktens uppmaning, och följer med ut, men SD-kvinnan börjar ”gorma och gapa”. När även hon uppmanas lämna restaurangen, vägrar hon.

Biter ordningsvakt

Den nyligen avvisade mannen kommer i samband med det tillbaka in i restaurangen. Efter det eskalerar situationen snabbt, där både SD-kvinnan och hennes man blir våldsamma. Flera gäster försöker ingripa och hjälpa personalen att få kontroll på situationen.

– Hon var helt vild och sparkade och spottade, berättar en anställd som blir vittne till tumultet.

Under kaoset tar SD-politikern bland annat tag i ordningsvaktens arm och biter honom i handen.

Vakten, som har fullt upp med att försöka få kontroll på de två bråkiga gästerna, känner hur det ”hugger till” i handen och ser då hur kvinnan ”slukat hela hans hand i sin mun”, står att läsa i polisutredningen.

Åtta poliser

SD-kvinnan uttalar flera hot mot ordningsvakten. Bland annat något om att en person ”kommer att skjuta dig”. Såväl anställda som bargäster ringer i det läget polisen, och den baransvarige trycker på överfallslarmet. Flera polispatruller med sammanlagt åtta poliser åker på larmet.

Med gemensamma krafter lyckas poliserna lyfta ut den rabiata kvinnan från restaurangen. De tvingas sätta fotfängsel på henne eftersom hon sparkar och kränger med kroppen, och lägger henne på golvet i polisbilen innan de kör henne till polisstationen för tillnyktring.

”Kvinnan upplevs väldigt berusad och luktar starkt av alkohol, hon är även väldigt agiterad under hela ingripandet”, skriver en polis i sitt avrapporterings-PM.

Åtalas

Nu åtalas Maija Karresmaa Asplund för hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. I polisförhör säger hon att hon varken kan erkänna eller förneka brotten eftersom hon inte har några minnesbilder från händelsen.

SD-kvinnan säger att hon i september förra året var sjukskriven för ”utbrändhet” och att hon använde alkohol för ”självmedicinering”. Hon var enligt egen utsago sjukskriven i runt ett år, men började arbeta ”lite smått” våren 2022.

Hon påstår också i förhör att det pågår narkotikaförsäljning på Bishop arms, att hon försökt slå larm om det, men att poliserna blivit ”mutade” av restaurangens ägare och gett sig på henne istället.

SD-politiker

Maija Karresmaa Asplund valdes in i Köpings kommunfullmäktige, som ordinarie ledamot för Sverigedemokraterna, i valet 2018.

En genomgång som Samnytt gjort visar att hon varit frånvarande från de flesta fullmäktigesammanträden. Under pandemin, när antalet deltagande ledamöter reducerades till ungefär hälften, deltog hon inte alls.

Efter händelsen på Bishop arms har Karresmaa Asplund lämnat Sverigedemokraterna. Hon sitter kvar i fullmäktige som politisk vilde.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons