atta-tidningar-klandras
Inrikes

Åtta tidningar klandras av Pressens Opinionsnämnd – pekade ut fel person som sexbrottsling i falsk nyhet

Publicerad 2/23/2018
Annons

Kritik har i samband med den senaste tidens #metoo-kampanjer riktats mot media för att kasta pressetiken överbord i sin iver att hänga ut män som sexförbrytare. Nu klandras inte mindre än åtta stora msm-tidningar för att i en falsk nyhet ha namngett fel person som skyldig till sexuella trakasserier.

Tidningarna som underlät att göra det grundläggande journalistiska arbete som kallas för faktakoll är Sydsvenskan, Norrländska Socialdemokraten (NSD), Metro, Norrköpings-Tidningar (NT), Corren, Expressen, Aftonbladet och Svenska Dagbladet (SvD). Samtliga publicerade ett TT-telegram utan att kontrollera uppgifterna i det där en helt oskyldig person pekades ut för att ha utsatt en kollega på sin arbetsplats för sexuella trakasserier.

Publiceringarna gjordes i juli förra året. Samtliga åtta tidningar massklandras nu av Pressens Opinionsnämnd (PON). Tidningarna har velat skjuta ifrån sig ansvaret på TT eftersom man har rutiner för automatpublicering av nyhetsbyråns telegram, men PON köper inte det resonemanget. En tidning kan inte undandra sig sitt pressetiska ansvar genom att skylla på automatpublicering, slår nämnden fast.

Flera av tidningarna klandras också för att ha underlåtit att göra vad som kan förväntas för att i efterhand begränsa den falska nyhetens publicitetsskada. Systemet med automatpublicering av telegram utan föregående granskning ifrågasätts också generellt av PO Ola Sigvardsson.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons