Försvarsminister Avigdor Lieberman tillrättavisar de som skuldbelägger Israel för en journalists död i fredags. ”Vi har sett ett dussintal fall där Hamas använder ambulanser eller klär ut sig till journalister. Vi tar inga risker”, säger han.

De våldsamma protesterna vid Israels gränsposteringar mot Gaza är inne på sin andra vecka. I förrgår framkom det att en journalist, Yasser Murtaja, omkommit.

– Jag vet inte vem han är, en fotograf eller inte en fotograf. En som flyger drönare över IDF:s säkerhetsstyrkor vet att han utsätter sig själv för fara. Vi har varnat alla i förväg. Vi varnade på arabiska, hebreiska och engelska. Den som utsätter sitt liv för fara gör det på eget bevåg, säger Israels försvarsminister Avigdor Lieberman till Arutz Sheva.

Den israeliske ministern sågade även de som vill öppna en utredning mot Israel på grund av den palestinske journalistens död.

– Det här är rent hyckleri. Vi har sett ett dussintal fall där Hamas använder ambulanser eller klär ut sig till journalister. Vi tar inga risker, säger Avigdor Lieberman.

Har förstått budskapet

Antalet dödsfall har minskat från förra veckan, då 20 palestinier fick sätta livet till under protesterna. Denna vecka har sju dödsfall bekräftats. Lieberman menar att Hamas har förstått budskapet att Israel inte tänker kompromissa med sin säkerhet.

– Jag har inga problem att ha kvar säkerhetsstyrkorna vid gränsen. Vi kan behålla dem där i två år, säger han till Jerusalem Post.

Nedan följer klipp från palestiniernas demonstrationer vid Gazagränsen:

https://youtu.be/II6G4oP3Ojk

Enligt rapporter deltog över 10 000 Gazabor i fredagens ”March of Return”-protester, som planeras pågå till den 15 maj, dagen efter 70-årsdagen av staten Israels bildande.

LÄS MER: Hamas senaste nyförvärv: En sjuårig flicka