Vid två tillfällen under kort tid har utländska män i 30-årsåldern attackerat körande busschaufförer i två olika städer i Finland och börjat rycka i ratten.

Den första incidenten skedde vid 1-tiden under natten mot onsdag i Urais där bussen var på väg från Helsingfors till Uleåborg. Enligt vittnesmål reste sig en man plötsligt upp och gav sig på föraren. Passagerarna längst fram var dock snabba med att övermanna gärningsmannen och höll fast honom på golvet tills polis kom till platsen.

Centralkriminalpolisen utreder fallet som bland annat misstänkt försök till trafiksabotage och misstänkt lindrig misshandel.

På tisdagseftermiddagen skedde en liknande indicent i Loimaa där bussen var på väg mot Åbo med ca fem passagerare. Även här reste sig en man plötsligt upp och började rycka i ratten.

– Bussen körde över till den mötande filen och snuddade vid en mötande buss som hann väja så att endast sidospeglarna tog i, berättar Petri Valtanen, verkställande direktör för Valtasen Liikenne vars buss blev utsatt för attacken.

– Om inte den mötande bussens chaufför reagerat skulle det ha blivit en frontalkrock, konstaterar Valtanen.

Chauffören kunde stanna bussen vid en hållplats och lyckades tillsammans med passagerare att få bort mannen som sedan greps.

– Det är ännu för tidigt att säga om de här två fallen har koppling till varandra. Vi vet inte heller ännu om de här två händelserna har terroristiskt motiv, men vi utreder även den saken, säger utredningsledare Sanna Springare på Centralkriminalpolisen.