Kryptering Terrorism Australien

Foto: Faksimil YouTube

Utrikes

Australien inför ny anti-terrorlag – förbjuder krypterad information

Publicerad 1/16/2019
Annons

I december röstade Australiens parlament igenom en ny anti-terrorlag som innebär att IT-företag måste lämna ut krypterad information om en domstol kräver det.

Det blir allt vanligare med program i mobiltelefoner och datorer som krypterar meddelanden och innehåll till nivåer som gör den helt omöjlig att läsa eller återskapa.

Enligt Australiens justitieminister Christian Porter försvårar den tekniska utvecklingen möjligheten för rättsväsendet att utföra sitt arbete. Det leder i sin tur till att landets säkerhet står på spel och medborgare riskerar att skadas.

Den nya lagen ger staten utökade möjligheter att granska medborgarnas förehavanden om de misstänks för brott.

– Det här möjliggör att landets säkerhet och rättsväsende har de moderna verktyg som behövs för att läsa meddelanden från människor som vill skada oss, förklarar Porter.

Höga böter
Om ett IT-företag motsätter sig att lämna ut information till myndigheter som utreder brott riskerar man att bötfällas med 10 miljoner australiensiska dollar, omkring 65 miljoner svenska kronor.

Privatpersoner som vägrar att lämna ut information om lösenord kan bötfällas upp till 50 000 australienska dollar, det vill säga omkring 325 000 kronor.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons