Howard Springs, Northern Territory, Australien. Faksimil Twitter

Utrikes

Australien spärrar in misstänkt smittade oavsett testresultat

Publicerad 12/4/2021
Annons

I en intervju ger nyligen frisläppta Hayley Hodgson en inblick i Australiens koncentrationsläger för misstänkt covidsmittade. Hon spärrades in i två veckor, trots negativt testresultat.

Trött på Melbournes långvariga lockdowns flyttade Hayley Hodgson till Darwin i Northern Territory, som länge var förskonat från regeringens hårda restriktioner. Men kort därpå spärrades hon in i ett av Australiens koncentrationsläger för misstänkt covidsmittade, trots att hon aldrig ens testat positivt för viruset.

För Unherd berättar Hayley om sina erfarenheter. Det hela började med att en av hennes vänner testade positivt. Snart kom civilklädd polis och knackade på hemma hos Hayley. Hon ansågs ha varit i ”nära kontakt” med den smittade och förhördes kort på uppfarten till sitt hem.

Polisen frågade om hon testat sig efter att ha varit med sin vän. Hayley ljög och sa att hon hade gjort det, ett misstag som satte igång en extraordinär serie händelser. Kort efter att de civilklädda poliserna lämnat hennes adress anlände uniformerad polis och blockerade hennes uppfart.

– Jag gick ut och frågade vad är det som händer, testar ni mig för covid? Vad händer?

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Coronahysterin avslöjar människans sämsta sida”

”Vi lyder bara order”

Svaret blev att Hayley skulle interneras i lägret i Howard Springs och att hon inte hade något val. Hennes val stod istället mellan att betala motsvarande 32 000 kronor och följa med i polisbilen eller vänta på en interneringsbuss och då slippa böterna. ”Vi lyder bara order uppifrån. Det är det här som gäller”, sa poliserna.

Hayley beordrades packa en väska och lovades att hon skulle släppas så snart hon testade negativt. Det skulle visa sig inte stämma. Väl framme vid lägret, en enorm anläggning som enligt New York Times rymmer 2 000 internerade och är omringat med höga stängsel, fick Hayley veta att hon var tvungen att stanna i två veckor.

– Personalen är klädda i heltäckande skyddskläder och vill inte komma nära dig eftersom de tror att du är smittsam. De tar dig från incheckningen till ditt rum. Där lämnar de dig. Ingen säger något, de kollar inte hur du mår, de gör ingenting. En gång om dagen levereras dina måltider. Du bara sitter där.

LÄS ÄVEN: Folkhögskola inför covid-apartheid

”Gör som vi säger annars får du problem”

Under de fjorton dagarna testades Hayley tre gånger, varje gång blev resultatet negativt. Vid ett tillfälle upptäcktes Hayley när hon lämnat sin barack utan att bära mask. Hon kom undan med en varning men hotades med böter om 5 000 dollar om det hände igen. När hon blev deprimerad av tristessen och förnedringen som interneringen innebar erbjöds hon valium för att lugna ner sig.

– Det är omänskligt vad de gör, det känns som att du sitter i fängelse. Du känner att du har gjort något fel. Du är så liten att de bara övermannar dig. Du är bokstavligen ingenting. ”Gör som vi säger annars får du problem, vi låser in dig längre”. Ja, de hotade mig till och med att om jag skulle göra det här igen, ”kommer vi att förlänga din tid här”, berättar hon.

LÄS ÄVEN: Falska vaccinpass allt vanligare

Förlorade jobbet på grund av interneringen

Under tiden som inlåst förlorade Hayley sitt jobb och är nu arbetslös. Hon fick aldrig några rättigheter upplästa för sig och gavs heller inga möjligheter att tala med en advokat.

Se Unherds intervju med Hayley Hodgson:

LÄS ÄVEN: ”Hela världen måste vaccineras i många år framöver”

Tvångsinternerade urbefolkning med hjälp av armén

Northern Territories har hittills endast rapporterat 290 smittade, varav ingen har avlidit av Covid-19. I slutet av november tvångsinternerades delar av ursprungsbefolkningen med hjälp av armén sedan nio personer testats positivt, uppger Cairns News.

– Invånare i Binjari och Rockhole har inte längre de fem skälen att lämna sina hem, sade Northern Territorys chefsminister, Michael Gunner efter aktionen.

Gunner hänvisar till landets fem tillåtna skäl att lämna hemmet: köpa mat och förnödenheter, träna i upp till två timmar, vård eller omsorg, arbete eller utbildning om det inte kan göras hemifrån eller att vaccinera sig. Genom att tvångsinternera urbefolkningen i Howard Springs koncentrationsläger anser han sig ha löst deras problem.

Interneringen framställs ofta av myndigheterna som något av en semester, verkligheten är något helt annat.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1180”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons