I Australien uppmärksammas det hur statligt ägda bolag i Kina misstänks försöka att köpa upp bolag i Australien som drabbats hårt av den pågående coronaepidemin. Regeringen har därför stramat åt möjligheten för utländska aktörer att göra förvärv och investeringar i landet fram till det att krisen är över.

Det var på söndagskvällen lokaltid som finansminister Josh Frydenberg tillhörande det liberala partiet deklarerade att Australien sätter stopp för utländska investeringar i affärsverksamheter och bostadsfastigheter, rapporterar brittiska Daily Mail.

I ett uttalande i media slog Frydenberg fast att åtgärderna är tillfälliga men nödvändiga för att skydda nationella intressen när coronaepidemin sätter hård press på den australiensiska ekonomin och företag.

Samtidigt stoppar regeringen inte helt möjligheten till investeringar. Frydenberg meddelade att landet välkomnar investeringar som skyddar och förstärker australiensiska företag och australiensiska arbetstillfällen.

Kina största handelspartnern

Den brittiska tidningen skriver att Kina under 2018-2019 varit Australiens största handelspartner och stod ensamt för hälften av alla utländska förvärv och investeringar i landet.

Australiens beslut att strama åt utländska investeringar kommer efter att finansministerns partikamrat, parlamentsledamot Andrew Hastie tillika Kinakritiker, larmat för risken att kinesiska bolag kommer att utnyttja den rådande situationen med krisdrabbade företag.

LÄS ÄVEN: Värsta varselvågen i Sverige sedan finanskrisen 2008

– Vi har tagit några stora förluster och vi måste skydda oss själva mot ett rovdjursbeteende, sade Hastie.

Professor: Statliga kinesiska bolag är på jakt

Clive Hamilton är professor vid Charles Sturt University’s Canberra och har författat boken Tyst invasion: Kinas influenser i Australien. Han menar att statliga kinesiska bolag nu är ute efter att förvärva australiensiska bolag som drabbats hårt av coronakrisen.

–  Australien bör strama åt sitt filter för utländska investeringar för att ge australiensiska företag ordentligt med tid att ta sig upp på fötterna igen, säger Hamilton.

LÄS ÄVEN: Dagens Nyheter megafon för kinesisk kommunistpropaganda

authorimage