På måndagen avfärdade premiärminister Scott Morrison klimatalarmisten Greta Thunbergs kommentar på Twitter om att politiker inte gjort kopplingen mellan extrema väderfenomen och naturkatastrofer och den påstådda klimatkrisen.

Det var på söndagen Greta Thunberg retweetade ett klipp från australiensiska 9 News med ett videoklipp på bränder i Sydney. Till klippet kommenterade 16-åringen bland annat att inte ens katastrofer som denna verkar generera någon politisk aktion och att detta behöver ändras – nu.

I Australien var man föga imponerade över Thunbergs kommentar. Premiärminister Scott Morrison uppger att han i stället för att lyssna på observationer från någon tusentals mil bort hellre fokuserar på australiensiska intressen.

Morrison underströk också att man i Australien tänker göra det man anser vara rätt för Australien, vilket alltid har varit hans princip.

LÄS ÄVEN: Trump om utnämningen av Greta till årets person: ”Så löjligt”

Morrison, som besökt de värst drabbade områdena i person för att tacka räddningstjänsten, lade även till att han valdes för att tjäna det australiensiska folket och inte professionella klimatalarmisters tillfälliga nycker.

– Jag är inte här för att försöka imponera på folk utomlands. Jag är här för att göra det rätta jobbet för australiensare och sätta dem främst, och det innebär att sätta miljön vi bor i högst på agendan, tillsammans med ekonomin i vilken folk bor i högst på agendan.

Vidare sa Morrison att det är viktigt att man har ansvarsfulla planer för att balansera dessa två områden för att säkerställa att folk har vad de behöver inför framtiden så att de kan känna tillförsikt inför denna.

”Det är löjligt”

En annan australiensare som inte uppskattade Thunbergs råd är före detta vice premiärminister Barnaby Joyce, som uppger att han inte vill höra från ”en gällt skrikande skandinavisk tonåring” om hur man ska hantera landets brandkris.

Enligt Joyce borde Thunberg ”ägna sig åt att skrika åt sina skolkamrater och lärare” i sitt hemland i stället för att läxa upp australiensare.

– Hon har förmodligen inte ens satt sin fot här. Det är som att jag rapporterar om isberg i Norge. Jag menar det är löjligt.