ANALYS Moderaternas försök att med ett ”landsbygdspaket” locka tillbaka Centern till rätt sida blockgränsen misslyckades. För Annie Lööf väger det tyngre att fortsatt markera kategoriskt avståndstagande till Sverigedemokraterna än att få igenom mer av sitt partis sakpolitik än vad hon kan påräkna i ett fortsatt samarbete med de rödgröna.

Beskedet innebar att M-ledaren Ulf Kristersson såg det som meningslöst att låta riksdagen ta ställning till hans regeringsalternativ. Såvida ingen trycker fel eller går emot partilinjen skulle Kristersson få en knapp riksdagsmajoritet emot sig.

Han meddelade därför talmannen att han avbryter sitt sonderingsuppdrag. Huruvida det också funnits andra bidragande skäl – exempelvis problem med att sy ihop regeringsalternativet med de andra tilltänkta samarbetspartierna KD, SD och L – är oklart.

C- och V-knuten svår för Löfven att lösa upp

Andreas Norlén meddelade på en pressträff på torsdagen att det i stället blir Stefan Löfven som nu får chansen att sondera möjligheterna för en återkomst efter den förlorade misstroendeomröstningen i förra veckan.  Det blir inte en enkel uppgift.

Även här är det Centerpartiets hållning som utgör det största hindret. Lööf kan visserligen tänka sig ett passivt stöd från Vänsterpartiet, vilket är en något mindre kompromisslös inställning jämfört med den hon aviserat gentemot SD, men att V skulle få vara med och förhandla budget menar hon är uteslutet.

Vänsterpartiet har å sin sida sagt att man inte kommer att stödja en budget som man inte fått sitta med i förhandlingar om. Däremot har Nooshi Dadgostar gått med på Löfvens taktiska utspel om att skjuta budgetfrågan på framtiden och nu godkänna honom som statsminister.

Det innebär dock att en ny regeringskris kan uppstå senare om både C och V håller fast vid de ståndpunkter man har idag. Löfven har klargjort att han avgår igen om han inte får igenom sin budget.

Politisk vilde ytterligare huvudbry

Ett ytterligare huvudbry för Löfven är den politiska vänstervilden Amineh Kakabaveh som i ett utspel verkar kräva enskilda förhandlingar med S-ledaren för att godkänna honom som statsminister. Hennes krav är löften om att det inte blir några stora skattesänkningar av det slag som Centerpartiet krävt som kompensation för att man strukit punkt 44 om marknadshyror från JÖK.

Utan Kakabavehs stöd kan det blir förlust för Löfven och om han försäkrar sig om hennes stöd förlorar han sannolikt Centerns. Löfven har fått till måndag på sig att försäkra sig om att han inte får en majoritet emot sig när riksdagens ska ta ställning.

Sonderingsuppdrag kan gå till Annie Lööf

Om det misslyckas kan talmannen dela ut ytterligare två sonderingsuppdrag innan det automatiskt blir extra val. Ett sådant skulle kunna gå till C-ledaren Annie Lööf mot bakgrund av hennes centrala roll i den uppkomna regeringskrisen.

Flertalet partier vill sannolikt undvika ett extra val och skulle kunna övertalas att acceptera henne som statsminister i en expeditionsministär eventuellt endast bestående av Centerpartiet. Den skulle ges det formella uppdraget att regera Sverige fram till ordinarie val nästa år men utan reell makt att få igenom sitt partis politik.