Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är i New York där FN:s generalförsamling i dagarna har sammanträde. Det är hennes sista internationella resa innan hon tvingas lämna sin post. I en intervju tar hon chansen att lyfta sin oro inför Sveriges framtid, som av allt att döma inte längre kommer att styras av Socialdemokraterna. En oro hon påstår sig dela internationellt.

– Det är ingen hemlighet att många länder är oroade för högernationalisternas framväxt. Det är en av de frågor jag fått oftast nu: Vad innebär detta?, säger Linde.

Socialdemokraterna påstod under valrörelsen att Sverigedemokraterna utgör ett ”säkerhets- och utrikespolitiskt hot” och kallade det ”konsumentupplysning”. Några bevis för påståendet gavs dock aldrig. Däremot lyckades S-regeringen skapa ett rykte som även snappades upp i internationell vänstermedia.

LÄS ÄVEN: Så här ville Socialdemokraterna bygga sin egen trollfabrik

Ger inga bevis för sina anklagelser

I intervjun med Aftonbladet upprepar Linde nu anklagelsen om kopplingar mellan SD och Ryssland, som hon påstår är ”väl kända på många håll”. Liksom tidigare läggs inga bevis fram och tidningens reporter begär heller inte några.

– Många frågar om biståndsfrågorna och kopplingarna till Ryssland, som är väl kända på många håll. Det är inga hemligheter. Senast i dag från amerikanska politiker, som har frågat om bakgrunden i rörelser som nazism, fascism, extremism, och vad det kommer att betyda, säger Linde.

Vilka amerikanska politiker det handlar om vill hon inte berätta. Hon påstår däremot att det är flera stycken ”bara idag”.

LÄS ÄVEN: Löfven snart ledare för europeiska socialdemokratin

Anklagas själv för hyckleri

Den som tar över som utrikesminister kommer att få en hektisk start på nya jobbet. Turkiet vägrar fortfarande godkänna ett svenskt medlemskap i Nato, då Sverige under Socialdemokraternas styre gjort sig känt som en fristad för terrorister. Ann Linde menar dock att hon känner sig ”nöjd” med sin insats i svensk utrikespolitik.

I intervjun slipper Linde frågor om hur hon ställer sig till utvecklingen i Iran, något som fått nytt fokus sedan den 22-åriga Mahsa Amini greps och mördades för att hon ansågs bära sin slöja på fel sätt. Linde har fått skarp kritik från många håll sedan hon valde att bära hijab vid statsbesök i det muslimskt teokratiskt styrda landet.

Den avgående svenska utrikesministern kritiseras bland annat av den iranska journalisten Masih Alinejad för hyckleri, då Socialdemokraterna påstår sig driva en feministisk politik samtidigt som utrikesministern väljer att klä sig i symbolplagget för muslimskt patriarkalt förtryck.