Ventiler till utrustning för andningshjälp är på många håll en bristvara nu i coronatider, inte minst i det hårt drabbade Italien. Att köpa in ventilerna är också extremt dyrt – ett företag som tillverkar dem tar nu över 100 000 kronor per ventil men kan samtidigt inte leverera dem i takt med efterfrågan och behov.

Några volontärer insåg att något behövde göras för att rädda liv och lyckades med 3D-utskriftsteknik producera ventiler till en kostnad på 10 kronor styck. Nu hotar tillverkaren med att stämma volontärerna.

Det var efter att ett sjukhus i Italien signalerat att man hade slut på ventiler till andningsutrustning för allvarligt sjuka coronapatienter och den ordinarie tillverkaren och leverantören meddelat att de inte kan leverera fler, som några volontärer bestämde sig för att försöka hjälpa till.

Man sökte på Internet efter en ritning som kunde användas för att tillverka repliker av den aktuella typen av andningsventil med hjälp av 3D-skrivare. Man fick hjälp från ett nystartat fåmansföretag med själva utskriftstekniken.

Volontärerna vände sig också till sjukhusets ordinarie leverantör och frågade dem om de kunde hjälpa till genom att tillhandahålla en av sina ritningar. Någon hjälp fick man inte. I stället hotade företaget med att stämma volontärerna om de tillverkade och levererade några andningsventiler till sjukhuset – detta med hänvisning till att det skulle vara ett intrång i företagets patent och upphovsrätt.

Hotet skrämde dock inte volontärerna som i stället med hjälp av ett exemplar som man kom över av den aktuella ventilen mätte upp den och gjorde en egen ritning som underlag för 3D-utskrift. Man tillverkar tre olika varianter och minst tio coronapatienter med livshotande tillstånd har hittills behandlats med dessa repliker.

Volontärerna menar att rädda liv måste gå före patentintrång i tider som dessa, i synnerhet som den ordinarie tillverkaren av utrustningen inte kan leverera och dessutom tar ett enormt högt pris för varje enhet.

– Vi såg patienter som svävade i livsfara och vi agerade – punkt slut, försvarar sig volontärerna i ett inlägg på Facebook.

De tillägger också att de inte har några avsikter att tjäna pengar för egen vinning på situationen. Man intygar också att man inte kommer att tillverka fler ventiler än vad som krävs för att rädda liv i den bristsituation som nu råder och att man inte heller kommer att sprida ritningen vidare.

Italien har drygt 31 500 bekräftade sjukdomsfall av coronaviruset COVID-19 och fler än 2 500 av de som smittats har dött. Endast Kina, där viruset har sitt ursprung, kan uppvisa liknande siffror.