arifmain

Faksimil Facebook/Förundersökningsprotokoll

Inrikes

AVSLÖJAR: ’Ensamkommandes’ talesperson lovade följa svenska lagar – döms för sexuellt ofredande mot minderårig

Publicerad 10/11/2017
Annons

Offret var en 14-årig flicka. ”Sexuellt berörde hennes bröst och stjärt”, står det i domen. ”Det är människor som vill mig illa”, kommenterar gärningsmannen till Samhällsnytt.

Arif Mo, som han heter på Facebook (efternamnet är egentligen ett annat), har på kort tid lyckats skaffa sig ett betydelsefullt inflytande i den svenska offentligheten, i rollen som talesperson för gruppen ”afghanska ensamkommande flyktingbarn”.  Flera stora tidningar som DN, SvD, GP med flera har skrivit om honom i positiva ordalag, i samband med en demonstration i Göteborg. Demonstrationen var en systeraktion för den afghanska sittstrejken i Stockholm. Folkbladet uppmärksammade Arif i samband med att han höll ett nyårstal på Rådhustorget i Söderköping på inbjudan av kommunens S-politiker samt föreläste på kommunala skolor om ”ensamkommandes situation”.

Enligt de dokument från Migrationsverket som Samhällsnytt erhållit, fick mannen som är medborgare i Afghanistan ett avslag på sin asylansökan redan i oktober 2015. I samband med avslaget skrevs han upp i åldern – i dagsläget är han registrerad som 20 år gammal. Avslaget överklagades två gånger men beslutet höll både i migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen. Sedan ett år tillbaka är ärendet överlämnat till polisen för verkställighet.

Ungefär vid den tiden började Arif engagera sig i de ”ensamkommandes” lobbyarbete för amnesti. Han åker runt i landet för att delta i demonstrationer och möten med politiker. Samtidigt är han aktiv på sociala medier där han skaffar sig ett stort följe.

Hans statusuppdateringar delas och gillas av hundratals personer – inte minst i nätverket #vistårinteut.

I ett videoklipp som lades upp på Facebook den 11 september vänder Arif sig till svenska folket och säger att ”afghanska ungdomar följer svenska lagar och regler” och menar att det är Migrationsverket som bryter mot lagarna när myndigheten i några få fall beslutar att utvisa migranter till hemlandet.

Vid samma tidpunkt som Arif lade upp talet på Facebook stod han åtalad för sexuellt ofredande mot minderårig, kan Samhällsnytt nu avslöja. Idag fällde Norrköpings tingsrätt honom för brottet som begicks den 12 och 13 november 2016 under ett konfirmationsläger i Östra Ryds församling. Offret var en 14-årig flicka som var med på konfirmationen.

Av förundersökningsprotokoll som Samhällsnytt har tagit del av framgår följande händelseförlopp (namnet på offret är maskat):

Efter det inträffade blev flickan panikslagen och låste sig in i en toalett. Från toaletten skickade hon flera sms till sin väninna och vädjade om att hon skulle komma dit omgående. Samhällsnytt har tagit del av sms-växlingen som nu är en del av polisens förundersökning:

Av förundersökningsmaterial framgår även att några vittnen ifrågasatt vad Arif gjorde på konfirmationslägret från första början. Enligt prästerna var han ”intresserad av kristen tro”.

Enligt förhör med prästerna som var med på konfirmationslägret, uppfattade de Arif som en ”oerhört mjuk och försiktig kille”, som också är ”kramig” – men inte på ”ett störande sätt, mer att han är vänskaplig och varm”. En av dem anmärker även att ”det tar på hans krafter att vara i en asylprocess”.

Samhällsnytt har ringt Östra Ryds församling som hälsade att de återkommer för att svara på våra frågor inom ett par timmar. I skrivande stund har de dock inte gjort det.

Straffpåföljden för Arif blev villkorlig dom och 30 dagsböter à 50 kronor, eftersom han saknar registrerad inkomst. Åklagaren yrkade aldrig på utvisning.

När Samhällsnytt kontaktar Arif på telefon bekräftar han att hans ärende överlämnats till polisen för verkställighet:

– Men de kan inte återvända mig på grund av att jag saknar pass.

Arif uppger samtidigt att han har lämnat in en ansökan om så kallat verkställighetshinder, vilket innebär att hans asylärende kommer att utredas på nytt.

Du lade upp en video på Facebook ganska nyligen där du säger att afghanska ungdomar ”följer svenska lagar och regler”, men idag fälldes du för sexuellt ofredande. Hur ställer du dig till det?

– Det stämmer inte. Det är människor som vill mig illa på alla sätt.

Men när Samhällsnytt försöker ställa en följdfråga om varför en 14-årig flicka skulle vilja Arif illa på alla sätt, bryter en medelålders svensk kvinna in i samtalet och avbryter intervjun:

– Ursäkta, jag skulle vilja veta vilken vinkeln artikeln kommer att ha!

Arif avböjer sedan att svara på följdfrågor med hänvisning till att han ”äter mat” och lovar att vara tillgänglig igen om en-två timmar. Men när Samhällsnytt ringer honom senare får vi inget svar.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons