Samnytt kan avslöja att en av Socialdemokraternas toppolitiker i Dalarna har åtalats för att under flera månader ha förföljt och trakasserat en kvinna. Det är Krister Andersson (S) som utåt sett kämpade för kvinnors rättigheter med budskap som ”ingen man kan äga en kvinna” – men i smyg ägnade sig åt att förfölja en kvinna. Politikern har terroriserat kvinnan genom telefon, registrerat hennes uppgifter hos en sexleksaksbutik och även straffat kvinnan med en falsk IVO-anmälan. Men där slutar det inte – kvinnans bostad har utsatts för flera plötsliga bränder. Socialdemokraterna kände inte till misstanken men visar sitt stöd åt politikern när Samnytt ringer partiet.

Förföljelsen inleddes förra året och har pågått fram till april i år, vilket socialdemokratiska Dala-Demokraten var först med att rapportera om – dock utan att nämna varken politikerns namn eller partitillhörighet.

LÄS ÄVEN: Feminist från Vänsterpartiet kallade kvinna för horfitta och våldtog henne – döms

Det var i maj förra året som en 55-årig Uppsalakvinna gjorde slut med Socialdemokraternas toppnamn i regionfullmäkige, 58-årige Krister Andersson. Andersson var tidigare politiskt aktiv i Vänsterpartiet i 37 år, men år 2014 tog han steget över till Socialdemokraterna.

I november förra året kontaktade kvinnan till slut polisen för att anmäla vad hon menar var Anderssons terror mot henne. Kvinnan berättade för polisen att hon under en längre tid hade sett ”ett mindre bra beteende” hos honom och därför gjort slut vilket hon även varit tydlig med – men det var något som politikern inte kunde acceptera:

Telefonterror mot kvinnan – säger ingenting

Enligt kvinnans berättelse och teknisk bevisning i form av samtal och textmeddelanden ska Andersson ha ringt eller skrivit omkring fem gånger varje dag och ibland uppemot hela 40 gånger. Detta trots att kvinnan inte svarat eller avböjt kontakt och blockerat.

Kvinnan berättar för polisen att någon har ringt henne systematiskt från ett dolt nummer och varje gång hon svarar är det ingen som pratar utan enbart någon som lyssnar – oavsett vad hon säger eller om hon skriker. I slutet av januari uppskattade kvinnan att hon den senaste månaden hade fått omkring 100 sådana telefonsamtal. Dessa har kvinnan registrerat och sedan överlämnat till polisen.

Ska ha skapat fejkprofiler

Andersson ska under perioden även ha skickat blombud, pengar via Swish, inbjudningar till spelappar som Wordfeud och vänförfrågningar från fejkade profiler på Facebook och på en dejtingsida. Snart har dock den misstänkta förföljelsen eskalerat ännu mer. Kvinnans uppgifter har registrerats hos en sexleksaksbutik.

En profil som Andersson misstänks ha skapat för att terrorisera. Foto: Polisen

Anmälde kvinnan: ”Ge henne reprimand”

Den 4 december förra året fick kvinnan veta att hon i sin yrkesroll som barnläkare anmälts av en anonym person till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). I anmälan går det att läsa att barnläkaren ska ha brutit mot tystnadsplikten och läckt personuppigfter. Anmälaren framförde att kvinnan bör straffas eller få ett samtal med sin chef.

Kvinnan fick senare veta namnet på personen som påstods ha anmält henne vilket var en bekant hyresgäst. När kvinnan tog kontakt med personen visade det sig att personen aldrig gjort någon anmälan. Enligt kvinnan kan det enbart finnas en person som hade kunnat göra det här och det är Andersson.

Bränder vid kvinnans hus – skaffade larm

Förra sommaren, kort efter att kvinnan gjort slut med Andersson, inträffade två märkliga bränder vid kvinnans bostad. En av händelserna anmäldes men polisutredningen lades ned.

Vidare har kvinnan hört hur någon har gått på hennes baksida. När kvinnan har kontrollerat fotspåren har de påmint om ett par kängor som hon tidigare gav till Andersson.

Utöver bränderna har kvinnans bil och cykel vandaliserats på tomten. Hon berättar för polisen att hon starkt misstänker att det är Andersson som ligger bakom terrorn eftersom hon aldrig tidigare har utsatts för något sådant.

Kvinnan berättar för polisen att hon känt sig rädd och orolig i sitt hem. Att hon har installerat ett larm för att slippa låsa sin sovrumsdörr. Vidare har kvinnan även införskaffat ett överfallslarm som hon aldrig lämnar sitt hem utan.

Händelserna har även knäckt kvinna pyskiskt: hon uppger sig känna att hennes personlighet vittrar sönder av terrorn.

Ljög för polisen – avslöjades

När polisen förhör politikern vill han inte kännas vid misstanken att han förföljer kvinnan utan hänvisar att hans kontaktförsök beror på att han vill ha tillbaka olika tillhörigheter från hennes hem.

Förhörsledaren frågar politikern om deras tekniker kommer kunna knyta hans mobiltelefon till den IVO-anmälan. ”Nej”, svarar politikern – men får sedan veta att man påträffat ett identiskt mejl som det som skickades till IVO i hans mobil. Andersson väljer då att erkänna att han har skickat det falska mejlet för att kvinnan ska straffas.

I Anderssons telefon påträffas även spår från den sexleksaksbutik där kvinnan fått sina uppgifter registrerade. Polisen hittar även Internet-sökningar huruvida det går att spåra när någon ringer från dolt telefonnummer.

Enligt kammaråklagare Hedda Wittbom Skog har Anderssons kontaktförsök varit så många att det anses uppnå nivån för hänsynslöst agerande och att det även kränker kvinnans frid.

Socialdemokraterna har använt Andersson i kampanjer.

S-toppen ”Ingen man kan äga en kvinna”

Utåt sett har Andersson engagerat sig för kvinnors rättigheter. I sociala medier skriver S-toppen bland annat att ”ingen man kan äga en kvinna!”.

Andersson har även engagerat sig mot ”rasister” som han liknar vid ”löss” och slår fast att det finns ”bra sätt att utrota” dessa.

Andersson: ”Vi kan prata nästa vecka”

Samnytt har varit i kontakt med Andersson på tisdagen för att höra hur han ser på åtalet och även varför han ljög för polisen.

Hur ser du på misstanken mot dig?

– Jag vill inte yttra mig överhuvudtaget. Inte just nu, jag sitter lite illa till.

Du har tagit time-out, kommer du fortsätta som politiker?

– Jag sitter illa till och kan inte prata just nu.

Du svarade i telefonen.

– Ja, men jag visste inte vem det var som ringde.

Jag har läst polisutredningen. Varför ljög du för polisen?

– Du hör väl, jag kan tyvärr inte prata. Jag håller på med massa saker med massa människor, okej?

Du svarade i telefonen. Hur ser du på misstanken?

– Nu måste jag lägga på för jag har lite saker jag håller på med.

Kommer du fortsätta politiskt?

– [Tystnad]

Väljarna vill nog veta.

– Den frågan kan jag återkomma till. Jag är ganska upptagen nu, kan du respektera det. Du måste respektera det.

Du är förtroendevald, hur kommer det sig att att du inte vill kommentera brottsmisstanken?

– Jag kan ringa till dig.

Men Andersson har varken inte tid idag eller imorgon men kanske nästa vecka – därefter lägger han på.

S-toppen Krister Andersson. Foto: Faksimil Facebook

Socialdemokraterna: ”Han är ännu inte dömd”

Samnytt har kontaktat Liza Lundberg som är förste ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna för att höra hur partiet hanterar händelsen. Enligt Lundberg fick partiet reda om brottsmisstanken först idag och att Andersson sedan dess har tagit en timeout.

– Det kanske låter lite tråkigt och torrt men han har ännu inte dömts och nu sätter vi vår tillit till att rättsprocessen får ta hand om det här. Vi varken kan eller vill spekulera i utfallet. När vi väl får ett utfall så får vi återkomma till frågan, säger Lundberg till Samnytt.

Rättegången är inbokad att hållas 15 oktober i Uppsala tingsrätt. Det maximala straffet för olaga förföljelse är fängelse i högst fyra år.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrat dömd för sexbrott mot asylsökare – Sveriges Radio utelämnar partitillhörighet

Gillade du det här avslöjandet?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.