Polygamisten åkte på pilgrimsresor till Mecka flera gånger – troligen en högt uppsatt religiös ledare. ”Fattiga har inte råd med det”, – menar en expert. Migrationsverket bedömde uppgifter om skyddsbehov som inte tillförlitliga – beviljade uppehållstillstånd ändå.

Samhällsnytt har tagit del av Migrationsverkets beslut i Nacka-polygamistens asylärende. Av beslutet framgår att mannen bodde i närheten av Islamiska statens huvudstad Raqqa som just nu är hårt ansatt av kurdiska styrkor. I december 2014 ansökte mannen om asyl i Sverige. I beslutet skriver myndigheten att mannens egna uppgifter om politiska förföljelser inte bedöms som tillförlitliga.

Men trots detta beviljades han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd – på grund av en regel om ett generellt skyddsbehov för alla syrier. Denna regel var Migrationsverkets nuvarande generaldirektör Mikael Ribbenvik med om att driva igenom i september 2013.

Mannen har sammanlagt 19 barn, av vilka 16 följde med till Sverige, tillsammans med sina tre mödrar.

LÄS MER: Bekräftat – Nacka kommun köpte tre bostadsrätter för månggift nyanländ från Syrien

Av beslutet framgår även att mannen bodde i Saudiarabien under en längre tid. Närmare bestämt handlar det om en period mellan år 1998 och 2002 då mannen erhöll ett saudiskt arbetstillstånd och bodde där ”i perioder”. Han arbetade då som revisor på ett biluthyrningsföretag. Men även efter 2002 reste han till landet regelbundet ”i hopp om nya arbetstillfällen” – men även för pilgrimsresor. Den sista resan till Saudiarabien ägde rum i augusti 2014. Kort därefter lämnade mannen Mellanöstern för Sverige.

Pilgrimsresor till Mecka, eller hajj, är viktiga för muslimer som är trofasta eller i alla fall vill signalera det utåt.

LÄS MER: Jurist – Nacka kommun bryter mot grundlagen

Enligt Mohamed Omar, expert inom islam och före detta muslim själv, som Samhällsnytt nått på telefon, utgör hajj en av de fem pelarna i islam. Att genomföra hajj är också en viktig klassmarkör.

-Fattiga har inte råd med hajj. Om vi pratar om att åka på hajj med tre fruar blir det ett stort företag, – säger Mohamed Omar.

Enligt Migrationsverkets beslut genomförde mannen dessutom hajj flera gånger.

Mohamed Omar säger att polygami är relativt ovanligt i Syrien – före kriget var landet förhållandevis sekulärt. Expertens gissning är att just kombinationen av flera pilgrimsresor och polygami kan tyda på att mannen har en hög status som religiös ledare inom islam.

LÄS MER: Nacka-polygamisten kommer kosta samhället miljoner innan han går i pension

Nyligen rapporterade Aftonbladet om en annan mäktig klan bosatt i Göteborg. Klanen har fler än 150 medlemmar och beskrivs av polisen som en kriminell struktur som på ett sätt som liknar maffian håller ett hårt grepp om förorten Angered. Klanens ledare är en imam med egen moské som kom till Sverige från Libanon för 34 år sedan.

Polygamistens uppehållstillstånd löper ut den 1 januari 2018. Efter det har han alla möjligheter att få ett permanent uppehållstillstånd för anknytning med sina 16 barn och 3 fruar. Alla de fick permanent uppehållstillstånd. Numera bor mannen med sin stora familj i Nacka i tre specialköpta bostadsrätter vilket Samhällsnytt tidigare rapporterat om.