Det var i söndags som den spektakulära rymningen från Migrationsverkets förvar i Gävle inträffade. Enligt misstankarna från Migrationsverket och polisen fördes en migrant från förvaret i en stor resväska av en kvinna på besök medan en annan kvinna stannade kvar. Idag kan Samhällsnytt avslöja vilka kvinnorna var.

En av kvinnorna som misstänks för den fräcka kuppen är Camilla Ulén som till vardags tjänstgör som präst i Värmdö församling i Stockholm. Församlingens sida på Facebook är full med bilder på Ulén i sällskap med ensamkommande från Afghanistan:

Rymlingen, som heter Abdullahi Ibrahimi men även kallas Matin Ebra och uppges vara 20 år gammal, har befunnit sig i Sverige sedan 2015. Enligt en insändare av Camilla Ulén som publicerades av lokala tidningen NVP sökte han asyl som konvertit. Migrationsverket ifrågasatte dock om hans konvertering var äkta – något som Ulén vände sig starkt emot i sin insändare.

Migrationsverkets bedömning om att ”sökanden är inte övertygande i beskrivningen av sin kristna tro” bemöter Ulén med att ”varje människas väg till Gud är unik”. Samtidigt påpekar hon att det har gått två grupputvisningar till Afghanistan medan Matin satt på förvaret.

”Nästa gång kan det vara Matin som står på tur,” befarar hon.

Av insändaren framgår även att Ulén vid besöket som beskrivs i artikeln hade en resväska med sig.

Enligt uppgifter till Samhällsnytt är den andra kvinnan en lärare i Värmdö kommun – som också är starkt engagerad för asylsökande afghaner. Kvinnan har varit med om att starta föreningen Frivilliga Familjehem Värmdö som inriktar sig på hjälp till unga afghanska migranter:

Samhällsnytt har pratat med Camilla Ulén på telefon. Hon bekräftar att det var hon som besökte förvaret i söndags och som numera misstänks för främjande av flykt. Dock avfärdar hon alla misstankar:

– Det finns en helt naturlig förklaring till att vi hade den resväskan. Helt naturlig! Men jag kommer inte svara något mer eftersom alla misstankar är fullständigt grundlösa.

Har du någon idé om var Matin befinner sig just nu?

– Nej.

Samhällsnytt har även frågat Ulén om hon kan ha tagit en resväska till förvaret under sitt förra besök i syfte att få personalen att vänja sig vid att hon kommer med en stor väska för att senare kunna genomföra rymningen, men hon har avböjt att svara på några fler frågor och lagt på luren.

Samhällsnytt har även sökt den andra kvinnan som misstänks vara involverad i rymningen – dock utan framgång.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan kräver amnesti för alla ’ensamkommande’ migranter