Svenskar och halvsvenskar äga icke tillträde. Så kan man sammanfatta Ikeas sommarjobbssatsning i Karlstad. Möbeljätten har vänt sig till kommunen och Arbetsförmedlingen i en rekryteringsprocess som endast utlandsfödda är välkomna till.
– Tanken är att de vill ha en mångfald på Ikea. Det är därför vi hjälper till, berättar kommunala arbetskonsulenten Iréne Mattsson för Samnytt.

Anna är arbetslös och bor i Karlstad. I början av februari i år får hon ett erbjudande om att stadens Ikea-varuhus söker flera sommarjobbare inför den kommande säsongen. Ett besked hon vid en första anblick gläds över.

– Härligt tänkte jag, säger Anna till Samnytt.

Den arbetslösa Karlstadskvinnan känner att ett sommarjobb på Ikea skulle passa henne utmärkt. Hon har viss tidigare butikserfarenhet, och ser en chans att få in en fot på arbetsmarknaden. Hon vill väldigt gärna hitta ett jobb.

– Jag söker jobb i hela Sverige. Jag är ingen sådan som sitter och tänker att jag inte vågar flytta. Om jag hittar ett jobb, så flyttar jag imorgon, berättar Anna.

Född i fel land

Men när Anna tar reda på mer om de utlysta Ikea-tjänsterna gör hon en besviken upptäckt. Hon är inte välkommen att söka dem. Anledningen är att hon är född i fel land.

Tjänsterna har utlysts som ett så kallat ”jobbspår” i samarbete mellan Ikea, Arbetsförmedlingen och Karlstads kommun, och enligt kraven ska man vara ”utrikesfödd” för att komma på tal.

Anna är född i Sverige, och får alltså inte söka de utlysta tjänsterna.

Faksimil

Det är ett besked som gör Anna besviken.

– Det är frustrerande när man känner att man har så mycket att ge. Inte för att skryta om mig själv, men jag är en begåvad person. Jag har huvudet på skaft. Jag fattar inte att det är helt omöjligt att få jobb, säger Anna till Samnytt och tillägger:

– Jag blir så förbannad!

Stort intresse för sommarjobben

Iréne Mattsson är arbetskonsulent på Karlstads kommuns Jobbcenter. Hon är en av de två kontaktpersoner som står namngivna i Ikeas jobbannonser för utlandsfödda.

I annonserna står det att det rör sig om ”sommarvikariat”, men arbetskonsulenten omnämner istället de fyra utlysta tjänsterna som praktikplatser.

– Det är en praktik i åtta veckor där man får lära sig Ikea, både mot logistik och food, förklarar hon.

Arbetskonsulent Iréne Mattsson hjälper Ikea att hitta personal med rätt etnisk bakgrund. Foto: Linkedin/Ikea press

Och enligt Iréne Mattsson har det funnits ett ganska stort intresse för de fyra sommarjobben.

– Det var runt 24 personer på informationen när Ikea berättade om jobbspåret och berättade hur det var att arbeta på Ikea, säger hon.

”De vill ha en mångfald på Ikea”

Iréne Mattsson menar att det är Ikea som uttryckt önskemål om att kommunen och Arbetsförmedlingen ska hjälpa dem att hitta icke-svensk personal.

– Tanken är att de vill ha en mångfald på Ikea. Det är därför vi hjälper till, säger hon.

Du ser inte att det är något diskriminerande i det?

– Nej nej, absolut inte.

Om Ikea hade sagt att de bara vill ha svensk personal, som är blond och blåögd, hade ni hjälpt till med det då?

– Vi tittar lite utifrån vad företaget söker, sedan försöker vi samarbeta om vi kan det.

Iréne Mattsson avböjer därefter att svara på fler frågor.

”Som ett slag i ansiktet”

Anna upplever sig diskriminerad på grund av sin etnicitet. Hon tycker det är fel att Ikea behandlar henne annorlunda på grund av att hon är svensk, och att det borde finnas insatser även för arbetslösa som inte är utlandsfödda.

– Jag kan inte ens söka jobbet. Vad är det de håller på med? Är det här ens lagligt? Får de göra såhär? Det är det jag reagerar på! Det är som ett slag i ansiktet, säger hon.

– Att skriva specifikt att man måste vara utlandsfödd. Vilket rabalder det hade blivit om man skrivit att bara svenskar får söka.

”Känner mig så jäkla rädd”

Anna berättar att hon reflekterat över det inträffade de senaste veckorna, innan hon kontaktade Samnytt.

– Det här måste ut. Det här det måste berättas om. Såhär får det inte vara, utbrister hon.

Samtidigt fruktar hon repressalier från kommunen för att hon slår larm om något som hon tycker är fel.

– Jag känner mig så jäkla rädd! säger Anna.

Anna heter egentligen något annat. Samnytt har även sökt Karlstad kommuns Jobbcenters enhetschef Malin Rådman samt varit i kontakt med Ikea Sveriges pressavdelning. Ikea har ännu inte svarat på våra frågor.