”Förbered er på ett avtalslöst utträde ur EU” – det beskedet gav Storbritanniens premiärminister Boris Johnson det brittiska folket och omvärlden på fredagen. Ett frihandelsavtal med EU framstår som alltmer avlägset eller i varje fall fördröjt och enligt Johnson beror det på att de europeiska ländernas ledare övergett ambitionen att fått ett gemensamt avtal på plats innan den 1 januari.

Storbritannien lämnade i enlighet med folkets beslut och en segdragen efterföljande parlamentarisk process den europeiska unionen i slutet av januari i år. Förhandlingar pågår sedan dess om hur framför allt handelsförbindelserna mellan Storbritannien och EU-länderna ska se ut i framtiden.

Men enligt Boris Johnson finns ingen ambition hos EU-ledarna att komma i mål innan årsskiftet så som planerat när övergångsreglerna löper ut. Det innebär i så fall att ett avtalslöst tillstånd inträder mellan Storbritannien och unionen.

Kan göra som Australien

Enligt den brittiske premiärministern vore detta mest negativt för EU som sammanhållen union eftersom Storbritannien i så fall inte kommer att vänta utan i stället gå vidare och träffa separata avtal med de enskilda EU-länderna eller inrättar ensidiga regler och tullar för import från EU, något som Australien tidigare gjort.

– Om inte en grundläggande förändring i attityd sker så kommer vi att göra som Australien gjorde, och göra det med stort självförtroende, slog Johnson fast.

Premiärminister klargjorde dock att man inte reser sig från förhandlingsbordet direkt utan sitter kvar fram till den 1 januari. Beskedet är avsett att förmå EU-sidans förhandlare att anstränga sig om de vill ha ett gemensamt avtal.

EU-kommissionens ordförande: ”Johnson lyssnar inte”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen intygar i ett svar på beskedet att man vill få till stånd ett gemensamt handelsavtal med Storbritannien, men ”inte till vilket pris som helst”, en indikation om att man inte accepterar britternas nuvarande villkor. Hon anklagade också Johnson för att inte ha ”hört min varning”.

Påtryckningar om att komma överens och undvika ett avtalslöst tillstånd mellan EU och Storbritannien har också kommit från Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Johnson riktar samtidigt en uppmaning till EU-länderna att börja planera för ett eventuellt ”no-deal Brexit”.

Förhandlingsdelegation till London nästa vecka

Om Johnson menar allvar med dagens besked har parterna drygt två månader på sig att lösa upp de återstående knutarna. Tidigare sades det EU-toppmöte som nyligen avslutades vara den sista möjligheten att få ett färdigt avtal på bordet. Nästa chans ges i nästa vecka då ett förhandlingsteam från Bryssel anländer till London.