novak-djokovic-vaccin-covid19-pfizer

James Boyes from UK, CC BY 2.0 / Prefeitura de Pelotas, PDM-owner

Utrikes

Avvisades som ovaccinerad och missade turnering – får nu visum

Publicerad 11/15/2022
Annons

Efter flera turer i början av året med tennisstjärnan Novak Djokovic, som var i Australien för att spela i Australian Open, avvisades han till slut från landet då han vägrat vaccinera sig. Nu tycks de australiensiska myndigheterna dock ha ändrat sig då Djokovic beviljats visum för att återvända till landet och spela i nästa års turnering.

I en intervju i februari förklarade Djokovic att han var villig att missa även både Wimbledon och French Open för att slippa ta vaccinet, och underströk att han vill själv bestämma vad han sätter i kroppen.

– Jag förstår att genom inte vara vaccinerad kan jag inte resa till de flesta turneringarna. Det är priset jag är villig att betala, sa han till BBC.

Sedermera portades han även från US Open.

LÄS ÄVEN: Djokovic: Missar hellre Wimbledon än vaccinerar mig

När den värsta pandemihysterin nu lagt sig, och många ”konspirationsteorier” kring vaccinernas bieffekter visat sig stämma, är det andra tongångar som gäller. På tisdagen framkom att Australiens immigrationsminister upphävt en potentiell treårig uteslutningsperiod för Djokovic.

Immigrationsminister Andrew Giles kontor avböjde att kommentera med hänvisning till integritetsskäl, vilket innebär att alla uppgifter om Djokovics visumstatus måste komma från honom själv.

Det visar sig att Alex Hawke, Australiens dåvarande immigrationsminister, använde sina befogenheter för att annullera Djokovics visum av karaktärsskäl, och det påstods att han var en ”symbol för en gemenskap av anti-vaccinstämning”.

Ny regering

Australien har nu en ny regering och ändrat gränsreglerna. Sedan den 6 juli behöver inkommande resenärer inte längre uppvisa bevis på covid-19-vaccinationer.

LÄS ÄVEN: Novak Djokovic portas från US Open – vägrar vaccinera sig

Vid ATP-finalen i Italien på måndagen hintade Djokovic om att hans advokater kommunicerade med den australiensiska regeringen med sikte på att han ska tävla i Australian Open 16-29 januari.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons