aydin 84

Aydin Ilyass Shojaee/Bild från mordet i Emporia. Foto: Polisen/Instagram

Inrikes

Aydin, 16, åtalas för mord i köpcenter – flera kunder skottskadades

Publicerad 7/31/2023
Annons

Den 16-åring som öppnade eld mot en gängledare mitt bland kunder inne i köptcentret Emporia i Malmö åtalas nu. Tonåringen erkänner mordet.

Det var den 19 augusti förra året som 16-årige Aydin Ilyass Shojaee, folkbokförd i Göteborg och invandrarbakgrund från Iran, beväpnad med en pistol i kaliber 9 mm mördade gängkriminell invandrare.

Aydin Shojaee avlossade flera skott från en pistol av märket CZ i kaliber 9 mm.

Kulor flög in i butiker

Men åtalet rör inte enbart mordet. Aydin Shojaee är även misstänkt för tre fall av mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara. Detta för skott som träffade andra och gick in i butiker i samband med skjutningen mot mordoffret.

LÄS ÄVEN: En av de skjutna i Malmö förbipasserande kvinna

Bilder från en övervakningskamera visar att mordoffret försöker att fly från skytten Aydin Shojaee genom att springa och samtidigt söka skydd bakom andra centrumbesökare.

Flera av skotten som Aydin Shojaee avlossar i jakten träffar andra och går in butiker.

Förbeställde taxi som flyktväg

Bara 20 minuter efter mordet kunde polisen gripa Aydin Shojaee. En uppmärksam polis fick syn på honom och följde efter. Shojaee greps när han satt i en förbeställd taxi från området med en bestämd destination.

Aydin Shojaee grips. Foto: Privat
Aydin Shojaee. Foto: Polisen

Fler misstänkta

I anslutning till den destination som Aydin Shojaee var på väg till kunde polisen gripa ytterligare sju personer. Dessa sitter nu häktade misstänkta för medhjälp till mordet.

– Det kan inte nog betonas hur viktigt det snabba gripandet av den misstänkte mördaren har varit. De initiala åtgärderna bäddade för en framgångsrik utredning, säger Hasse Persson, utredningsledare på polisen i Malmö.

Rättegången är inbokad att starta nästa vecka. Åtal mot övriga sju beräknas enligt Åklagarmyndigheten kunna väckas under hösten.

SE VIDEO Blodbadet i Malmö-köpcentret – en död, en skadad

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons