Då Reklamombudsmannen för ett par dagar sen tog kontakt med internetleverantören Bahnhof, som flertalet gånger tagit strid för yttrandefrihet på nätet, och föreslog ett möte fick man förmodligen inte det svar man tänkt sig.
Det var i slutet av september som Reklamombudsmannen fällde Bahnhof för vad man menade var en “sexistisk” bild företaget lagt upp på Facebook – en variant på en populär så kallad meme.
LÄS MER: Populär skämtbild är ”sexistisk” menar Reklamombudsmannen
I mejlet bjuds Bahnhof in till ett möte med RO för att prata om vad RO gör och varför, varför man anser det vara viktigt att sluta upp bakom RO och vad man kan bistå Bahnhof med i sitt dagliga arbete med annonsering.
Svaret från Bahnhofs kommunikationschef Anya Alenberg, med magisterexamen inom svenska, historia och litteraturvetenskap med genusinriktning från Södertörns högskola, lades på torsdagen upp offentligt:
Hej, ditt syfte till möte är aningens otydligt men jag anar att ditt mål med mötet är att be oss att frivilligt finansiera er stiftelse på en årlig summa mellan 10 000 kr och 70 000 kr. Och att ni därefter erbjuder oss “årlig utbildning i marknadsetiska frågor samt copy advice om specifika kampanjer.”
Alenberg gör sedan klart att ett möte aldrig kommer att ske då hon anser att “er stiftelse har tappat all kredibilitet och saknar en modern och jämställd syn på både kön och marknadsföring utifrån dagens samhälle” samt “saknar verklighetsförankring hos de yngre generationerna och ni har förvandlats till en stiftelse för puritaner som agerar sedlighetspolis tillsammans med hetsande #-grupper”.
Era anhängare förordar just drevande och anmälningar till RO för att bedriva sin moraliserande sedlighetslära och sprida den till fler. En lära som går ut på att kvinnor är ständiga objekt och ständiga offer utan möjlighet till förändring.
“Detta är ingenting som varken jag som individ eller Bahnhof som företag kan eller vill stå bakom”, skriver Alenberg vidare och understryker att man “tror på individen och möjligheter till personlig utveckling”.
En jämställd arbetsplats räknas inte utifrån kön, den räknas utifrån respekt och tillit till varandra och när man känner sig sedd och trygg kan man skämta om allt på ett öppet sätt – och där befinner sig Bahnhof, slår Alenberg fast.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.