wesley-tingey-dKCKiC0BQtU-unsplash

Photo by Wesley Tingey

Partner

Bakom scenerna i bettingvärlden – en intervju med en skribent som lever med betting

Publicerad 6/10/2023
Annons

Att spela på sport är någonting som har varit populärt i Sverige länge och som har varit tillgängligt under årtionden. Men i takt med att internet har blivit en allt större del av våra liv så har det också hänt en hel del med bettingvärlden. Det har aldrig varit lättare att börja med att spela på sport i olika format, och numera så har svenska spelare en lång rad olika möjligheter när det kommer till plattformar för spel.  

Även om det numera är långt mycket vanligare att svenska spelare använder sig av digitala plattformar för att placera sina spel jämfört med att gå ner till det lokala spelombudet. Men internet har inte bara gjort det väldigt mycket smidigare att placera sina spel. Numera svämmar internet över med olika intressanta spelbloggar i olika former. I den här texten kommer vi prata närmare kring detta, och även dela med oss av en intervju vi har gjort med Jimmy Nyman, vars passion för spel och frustration med undermåliga spelanalyser gjorde att han startade en blogg där han delar med sig av olika tankar. 

Speltips i bloggformat och sociala medier  

Numera så finns det primärt två olika sätt som folk delar med sig av speltips. Det första är genom olika forum och sociala medier, där det oftast läggs ett fokus på diskussion och att tillsammans diskutera hur man tänker kring olika odds och liknande. Den andra typen av speltips är bloggformat, där fokuset oftast ligger på mer djupgående analyser och tankar från en specifik person. På bloggar så är det inte alls lika vanligt med diskussioner fram och tillbaka, utan fokus är istället på en skribent som delar med sig av vad han eller hon tycker om någonting. 

Jimmy Nyman – spelare och skribent  

Jimmy Nyman är en skribent som under flera år har delat med sig av sina tankar kring spel, framför allt när det kommer till Premier League. Jimmy har ett enormt intresse för både sport och spel, och vi tog ett samtal med honom för att lära oss mer kring hur han är som spelare och skribent, samt vad det är som driver honom framåt i hans intresse överlag. 

Hur länge har du varit intresserad av sport och betting?

“Sedan barnsben. Det började med att följa all den sporten som farsan hade på TV. På den tiden var det mycket Tipsextra, Eurosport och vintersport. Det var kanske just Stryktipset och Tipsextra som ledde mig själv in på betting. Som 10 åring hängde jag ofta med pappa eller morfar till den lokal tipperian för att lägga rader inför helgen.”

Har du någon favoritsport/favoritliga att spela på? 

“Favoriten att spela på är just på Premier League. Här har jag mest kunskaper och störst intresse. Det finns även matcher med AIK Fotboll som jag gärna lägger en liten slant på. Jag har hela tiden hållit poolspel hos Svenska Spel högt (Stryktipset, Europatipset m.m). På senare tid har jag dock intresserat mig för att skapa & bygga egna odds via bet builder. Det är ett bra vis för att öka oddsen på mer säkra spel anser jag.“

Hur kommer det sig att du valde att börja dela med dig av dina tankar i ett bloggformat? 

“Det började mest som en rolig grej. Jag såg att det skapades många bloggar som gjorde speltips. Jag själv tyckte inte speltipsen generellt var speciellt bra. Det handlade mest bara om att välja favortien som vinnare. Inga odds som tänkte utanför boxen eller vågade på spelvärda skrällar. Därför tog jag saken i egna händer och började skriva mina egna – och mer vågade speltips.”

Vad har du för mål med din betting?  

“Självklart handlar det mest om att vinna pengar. Men för mig är betting aldrig något jag sett som ett leverbröd. Jag spelar aldrig för mer pengar än vad jag har råd att förlora. Jag ser även alla mina vinster som bonusar – istället för att vara nödvändiga. 

Så att vinna pengar är inte det stora målet. Det stora målet med betting är att höja spänningen inför matcher och ligor. Många matcher kan på förhand vara helt ointressanta – men med betting kan man göra vilken match som helst mer spännande.”

Hur skulle du beskriva din bettingstil?

Oftast så väger jag av riskerna med vilka odds som finns. Jag spelar nästan aldrig på högoddsare – men brukar kombinera upp 2-3 matcher i en och samma kupong. Jag brukar jämnt ta odds som jag tycker är spelvärda och bettar väldigt sällan med hjärtat.” 

Hanterar du din betting mer som ett intresse eller som ett extrajobb, och hur tror du att det avspelar sig på ditt sätt att spela? 

“Som jag nämnde tidigare – så är inte betting för mig en försörjning. Man ska alltid känna att det är roligt med att spela på odds. Oavsett om man förlorar. Jag spelar aldrig för pengar som jag vet kommer att svida eller påverka min ekonomi om jag förlorar. Det är viktigt att man stannar upp emellanåt och tänker på hur mycket jag spelar – samt på hur mycket jag VILL spela. 

Det kan påverka mitt spelande då jag sällar “jagar förluster”. Om jag förlorar ett spel så är det klart tråkigt. Men att börja spela mer för att vinna tillbaka pengarna är sällan en idé.”

Har du någon filosofi kring analys av tidigare spel? 

“Inte mer än vad många andra spelare gör. Betting handlar mycket om att analysera statistik och trender. I övrigt så brukar jag inte analysera mina egna spel – utan försöker se ett större sammanhang av lagets eller idrottarens statistik och trend.”

Hur ser du på riskhantering? 

Risker för spel är väl kända. Jag har satt upp spelgränser för mitt konto. Vilket jag rekommenderar för alla spelare. Dessutom tycker jag det är bra att välja ett spelbolag som har bra översikt om din historik. Då kan du enkelt få en sammanställning om hur mycket du spelat för denna månaden – eller under hela året.”

Känner du att du utvecklas i takt med att du får mer erfarenhet?

“Ja, det är klart. Det finns många “nybörjarfällor” som man inte längre fastnar i. Det kan vara till exempel att vänta med att lägga spel innan du vet vilka spelare som kommer vara speldugliga nog. Det kan även handla om att inte förivra sig över konstigt höga odds. Det finns oftast en anledning till varför oddsen är högre än vad du väntat dig.”

Har du något särskilt spel som du ser tillbaka på av någon speciell anledning?  

“Ja. Självklart är största minnet från när jag och morfar prickade in 13 rätt på stryktipset. Tyvärr var utdelningen inte speciellt stor. Men det var en häftig känsla!”

Vad är målsättningen för framtiden när det kommer till ditt skrivande och ditt bettande?

“Målsättningen är som vanligt att ge speltips som verkligen är värda att läsa. Det finns allt för mycket speltips som känns nästintill autogenererade. Det verkar finnas många spelbloggare som inte ens tittar på matcherna. Det känns fel – och lyser igenom när man läser speltipsen. Därför är mitt mål att höja standarden för speltips generellt.“ 

Först och främst så vill vi tacka Jimmy för att han tog sig tiden på att svara på alla dessa frågor. En intervju av den här sorten visar att det finns gott om olika sätt att se på sitt eget spelande och olika sätt att närma sig det hela. För vissa är det analyssidan och det sociala kring allting, och för Jimmy är det uppenbart att han får ut stor glädje av att skriva om sitt spelande och sitt sätt att se på det, och inte bara av att 

Samtidigt så belyser Jimmy någonting som är väldigt viktigt att tänka på när det kommer till att ta del av speltips. Även om det finns gott om källor för den som är intresserad av att få ett annat perspektiv på olika spel eller höra efter kring hur andra tänker så är det viktigt att veta varifrån man får sina tips. Som Jimmy pratar närmare om så är det många speltips som känns nästintill autogenererade och som det inte har lagts ner särskilt mycket tid eller omsorg på. Att läsa dessa kan fortfarande vara intressant, men det är viktigt att man vet vilket syfte som texterna skrivs med. 

Hur kan man själv applicera speltips på sitt eget spelande? 

Att läsa texter från duktiga och framförallt passionerade skribenter är någonting som man kan använda på olika sätt. För den som är intresserad av att ta sitt spelande till nästa nivå kan detta vara ett utmärkt sätt att suga i sig kunskap och tankar från andra som har mer erfarenhet än vad man själv sitter på. Att bli duktig på betting tar lång tid, och det är inte säkert att man lyckas. 

Samtidigt så belyser också Jimmy vikten av att spela ansvarsfullt. En annan nackdel av att bara blint rygga skribenter, förutom att man kanske inte lär sig särskilt mycket i det långa loppet, är att dessa skribenter kan ha en helt annan filosofi kring spelande och summor som man spelar för. Det är viktigt att alltid anpassa sitt spelande efter sig själv och sin egen ekonomi, och inte utefter någon annan som förmodligen spelar med helt andra förutsättningar. 

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons