När Michael försökte betala av ett lån han hade till en bank fick han nej. Trots att han svarat banken fick han upprepade gånger nej och istället krävde banken att han skulle redogöra för hela sin privatekonomi. ”Känns som att man är kriminell i bankens ögon”, säger han.

Enligt SR är det bankernas skärpta krav kring penningtvätt som gör att sådana här situationer uppstår. Michael ska ha försökt amortera extra på lånet och både ringde och mejlade banken flera gånger, men situationen blev bara värre.

– De skickade över en hel lista med papper som jag skulle skicka in, bland annat alla kostnader. Om jag gått och handlat i en butik så ska det visas upp, säger han till SR.

Bankens agerande ha gjort att han känner sig trakasserad och berättar att ”Det känns som att man är kriminell i bankens ögon”.

Ökande problem

Frågan om bankernas agerande har blivit allt mer aktuell. Frågan diskuteras livligt på diverse forum på nätet och Fredrik Nordquist, biträdande chef på rådgivningstjänsten Konsumenternas Bank- och finansbyrå, säger att det märks.

– Ja det gör vi. Det är en typ av klagomål som har ökat de senaste åren, säger han.

Men penningtvättslagen som det refereras till säger inget om hur långt bankerna har rätt att gå i sina frågor. Bara att de ska identifiera och motverka penningtvätt. Samtidigt har man en laglig rätt att betala av lån.

Michael ska enligt SR nu tills vidare ha gett upp sina försök att betala av sitt lån.

Går inte att överklaga

Det går inte heller att överklaga den privatägda bankens beslut och några statliga alternativ till de privata bankerna finns inte.

I dokumentären ”Kriget mot kontanterna” diskuteras bankernas allt större makt över befolkningen och vad som händer i ett kontantlöst samhälle.

När alla tvingas in i privata banker som har ett vinstintresse, och även ett intresse av att så många som möjligt betalar ränta och har sina likvider på bankernas konton, vad gör du då när bankerna förvägrar dig att exempelvis betala av ett lån, hantera kontanter eller beslutar sig för att kräva betalning på de medel du har på deras konton?

Se dokumentären nedan!