swedbank-nordea

Modris Putns, CC BY-SA 3.0 / Arto Alanenpää, CC BY-SA 4.0

Ekonomi

Bankerna pekas ut för kartellkultur

Publicerad 7/24/2023
Annons

Enligt sparekonomen Claes Hemberg har de fyra storbankerna under de senaste årtiondena anpassat sig till varandra och beter sig ungefär på samma sätt – en kultur som liknar en kartell.

Medan hushållen kämpar med inflation och höjda räntor gör bankerna större vinster än någonsin.

– Det är groteska vinster vi ser. De är ett bevis på att branschen inte fungerar, säger den oberoende sparekonomen Claes Hemberg till TT.

LÄS ÄVEN: Vänsteraktivistiska banker kan förlora sina licenser

Han menar att branschen är uppbyggd så att det ger bankerna friheten att kunna vara giriga och anser att konkurrensen måste öka.

Hemberg vill även se att det blir enklare för hushåll att förstå hur räntesättningen går till samt få bort inlåsningsmekanismer så att det blir enklare att byta bank.

– De fyra storbankerna har de senaste årtiondena anpassat sig till varandra. De beter sig ungefär på samma sätt. De ändrar räntan upp och ner på samma sätt, har samma svårbegripliga villkor och knepiga sätt att förhandla. De har samma metod. Det är en kultur som liknar en kartell, säger han.

Annan syn

I bankvärlden har man dock en annan syn på frågan.

– Om svenska banker inte hade haft den här goda lönsamheten hade marknaden varit orolig för bankerna generellt. Det hade drivit upp bankernas finansieringskostnader och gjort det dyrare för svenskar att låna pengar, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

LÄS ÄVEN: Guldrusch för bankerna – men varannan bolånetagare står inför räntesmäll

Han menar att konkurrensen är hård och prissättningen låg, och att debatten om bankernas räntevinster är ”populistisk”.

– Jag förstår inte detta. Banker är inte mer lönsamma än många andra bolag på börsen. Jag förstår inte vad det är som gör att bankerna inte kan ha den här typen av lönsamhet när andra bolag har det, säger han.

– Jag tycker det är en skev diskussion. Det känns som ett politiskt spel där det verkar anses mer okej att vara negativ mot banker än övriga sektorer, tillägger han.

Mer aktiva bankkunder

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, tycker att det upplevs som provocerande då bankerna gör så stora vinster. Samtidigt uppmanar han bankkunderna att bli mer aktiva.

– Byt bank! Testa! Förhandla om bolåneräntan. Skaffa flera banker, där du får mer betalt för insatta pengar. Och tala om när du är missnöjd. Mejla banken. Ett mejl spelar ingen roll, men om det är många som mejlar om samma sak kan det ta skruv, säger han.

LÄS ÄVEN: Swedbank dubblar vinsten – tjänar miljarder på räntechocken

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons