I helgen flydde runt 20 tusen människor sina hem på ön S:t Vincent i Karibien undan ett vulkanutbrott. Men hjälp att evakuera fick endast personer med covid-pass som kunde styrka att de är vaccinerade mot corona-viruset.

Vulkanen på den karibiska ön har inte haft något utbrott på över 40 år men vaknade plötsligt till liv. Flera tiotusentals människor var tvungna att lämna sina hem och sätta sig i säkerhet undan hotande lavamassor samtidigt som enorma rökpelare steg mot himlen från vulkanens krater.

Fartyg skickades till ön för att undsätta och evakuera de boende. Men hjälp skulle inte ges till alla, visade det sig. De invånare som inte kunde visa upp ett covid-pass som intygar att de är vaccinerade mot det pandemiska viruset nekades gå ombord och fick stanna kvar utlämnade till naturens våldsamma krafter.

Flera nyhetsbolag har rapporterat om utbrottet och några även om hur de flyende delades in i ett A- och B-lag där bara det ena erbjöds nödhjälp. Det är oklart om någon skadats eller avlidit till följd av att de nekades hjälp att lämna ön.