louise erixon

Foto: Adville / CC BY-SA.

Inrikes

Bara en smittad åldring i SD:s Sölvesborg: ”Vi måste våga ta initiativ”

Publicerad 5/14/2020
Annons

I Sölvesborg har det så kallade Samstyret konsekvent gått längre än Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Redan den 10 mars infördes besöksförbud på kommunens äldreboenden och personalen måste använda munskydd vilket resulterat i att man fått endast en smittad åldring.

Liksom med Sverigedemokraterna på riksplanet, ligger man i Sölvesborg steget före och tar beslut som övriga kommuner sedan följer efter.

Sedan koalitionen mellan SD, M, KD och lokala SoL-partiet tog över makten 2018 har kommunen uppmärksammats vid ett flertal tillfällen för påstått ”kontroversiella” beslut, men som snarare handlat om att en effektiv och problemlösande politik utgör undantaget.

– Vi som politiker har ett ansvar för beslut som fattar och beslut som inte fattas. Vi kan inte i en extraordinär situation sitta och vänta på att myndigheterna ska landa i samma slutsatser som vi. Vi måste våga ta initiativ, säger Louise Erixson (SD), kommunstyrelsens ordförande, till Kvällsposten.

I början av mars infördes besöksförbud på kommunens äldreboenden, vilket gjordes på nationell nivå först den 1 april. Senare i mars utökade man förbudet att omfatta även övriga kommunala verksamheter som bibliotek och fritidsgårdar. Och nu följer andra kommuner efter.

– Jag tycker nationellt sett man varit alldeles för försiktig. Det är bekvämt att luta sig mot myndigheter och expertisen men ibland måste politiken kliva in och ta ett steg längre, säger Robert Lindén (SD), ordförande i Sölvesborgs omsorgsnämnd.

Beställt skyddsutrustning

Ytterligare en åtgärd är att man gått ihop med två andra kommuner och själva beställt munskydd och annan skyddsutrustning med ambitionen att all personal i kommunen inom ett par veckor ska vara utrustade med dessa.

Isoleringscenter

På ett speciellt isoleringscenter i en avskild byggnad har man sex platser för coronasmittade åldringar. Där finns även ett specialteam som är utbildade i hur smittan ska hanteras.

Än så länge har man bara en smittad åldring som fått flytta till specialavdelningen och ska vara på bättringsvägen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons