Bild: Pressbild/TV4

Bild: Pressbild/TV4

Kultur

”Bard är en vidrig jävla individ” – tusentals vill få känd TV4-profil sparkad – nu startas motkampanj

Publicerad 1/8/2018
Annons

Närmare 14 000 har nu skrivit på ett upprop för att få Alexander Bard sparkad från TV4-satsningen ”Talang”. Samtidigt har drygt 3 000 skrivit på en liknande kampanj till stöd för den kände TV4-profilen.

Bakom uppmaningen att få Bard sparkad ligger ”TNKVRT”, en grupp aktivister med invandrar­bakgrund som ingår i ett gytter av liknande och överlappande vänsterradikala grupper som florerar i sociala medier. Nätverket har bland annat starka kopplingar till #jagärhär, en Facebookgrupp med vänsterextrema drag som startats upp av medarbetare på Sveriges Television.

24-årige Danny Lam, som har vietnamesisk invandrar­bakgrund, är talesman för TNKVRT. Han är överrumplad av det stora antalet personer som skrivit på uppropet som han startat.

– Jag hade räknat med mycket färre faktiskt, säger han till Samhällsnytt och fortsätter:

– Det har spridits väldigt mycket och jag trodde inte att det skulle bli såhär stort. Jag ville visa att jag inte accepterar hans mobbning på nätet.

TV4 har i ett mejl till Aftonbladet skrivit att Bard liksom hans meningsmotståndare har ”rätten att tycka, tänka och säga det dom vill, även om det inte stämmer överens med det som vi på TV4 står för”. Lam har inta hört något annat från TV4 och har inga förhoppningar om att lyckas få Bard sparkad från Talangjuryn under våren.

– Det jag tänker är att TV4 ska ta ansvar för det här och inte inleda nya samarbeten år efter år. Kanske inte specifikt sparka honom inför Talang 2018, men att i framtiden inte inleda nya samarbeten, säger Lam.

– Det är faktiskt ändå 14 000 människor som har reagerat. Nu har de redan spelat in en massa och jag tror det handlar om pengar också, men inför Talang 2019 kanske de funderar över om de ska ha Bard i juryn eller välja fyra andra istället.

Det TNKVRT främst reagerar på är sådant som Alexander Bard skrivit på Twitter eller i andra sociala medier. Vissa av sakerna är inlägg som är flera år gamla, bland annat ett om före detta justitieminister Beatrice Ask (M) när hon ville utvidga den då hett omdebatterade FRA-lagen.

– Alexander Bard är en offentlig person och han skriver att Zara Larsson är en bitch och att Beatrice Ask ska dö en långsam död. Det är mycket jag inte tycker är okej och det är sådana saker som inte vore okej om jag sade till någon i skolan. Det är ett hot och det är kränkande, säger Danny Lam.

Bild: Skärmdumpar

På en bild som lagts upp i sociala medier syns Danny Lam tillsammans med Mina Dennert, den före detta SVT-profil som tillsammans med sin man grundat och administrerar #jagärhär. Nätverket har bland annat uppmärksammats för att med riktade kampanjer försöka tysta journalister som man uppfattar som obekväma. En av dem som uppger att han drabbats av dem är frilans­journalisten Joakim Lamotte, tidigare medarbetare på SVT:s Uppdrag Granskning och krönikör på Göteborgs-Posten. Även TNKVRT har angripit Lamotte på sin Instagramsida och anklagat honom för att lida av storhetsvansinne och hybris.

I somras skrev TNKVRT, #jagärhär, Refugees Welcome Stockholm och 70 andra organisationer och grupper, varav fler återfinns på yttersta vänsterkanten, under en gemensam debattartikel med krav på inskränkningar av yttrandefriheten. Organisationerna vill lagstifta mot vad man menar är ”rasistisk organisering”.

”Vi har redan idag lagstiftning som begränsar yttrandefriheten, men dessa begränsningar räcker inte. Inför ett förbud mot rasistisk organisering nu”, kan man läsa i debattartikeln.

Trots de nära banden mellan de båda grupperingarna finns det enligt Lam inget samarbete mellan TNKVRT och #jagärhär när det gäller kampanjen mot Bard.

– Nej, inget alls, säger han.

Han erkänner dock att han själv är medlem i #jagärhär.

De flesta av dem som skrivit på TNKVRT:s kampanj är, av namnen att döma, kvinnor. Och många uttrycker sig starkt nedsättande om Bard. Såhär lyder ett urval av motiveringarna till varför Bard bör sparkas från TV4:

”FUCK ALEXANDER BARD”, ”han är ett svin”, ”För att Bard är en vidrig jävla individ”, ”För han är ett äckligt svin”, ”Rasister skall inte anlitas och kablas ut i TV”, ”För att Bard är en kvinnohatare och har sjukt äcklig attityd”, ”Gubben är dum i huvudet”, ”AB är ett kräk :)”, ”En typisk kränkt vit man”, ”Bard är en skam för samhället”, ”han e en röv”, ”Jag hatar Alexander Bard”, ”Alexander Bard är en rövhatt som borde hålla sin käft och inte utnyttja sina cissiga, vita privilegier genom att vara en översittare” och dussintals andra av liknande karaktär.

– Jag tycker inte att det är okej att göra personliga påhopp, säger Danny Lam som kommentar till de uttalanden om Bard som hans egen kampanj ger upphov till.

– Sedan kan jag förstå ilskan från dem som blivit mobbade eller känt sig träffade av Bards ord. Men jag tycker inte att det är okej att köra samma grej som honom, avslutar han.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons