insekter-mat
Inrikes

Barn ska tränas att äta avfall och insekter – ”klimatsmart”

Publicerad 9/20/2019
Annons

Samtidigt som västvärldens befolkningar står still eller minskar pågår en befolkningsexplosion i bland annat Afrika. Klimataktivister anser att det i framtiden kommer att bli omöjligt att producera bland annat kött eftersom sådan produktion tros driva på den globala uppvärmningen. Vi ska i stället leva på insekter, alger och avfall. Det rapporterar Veckans Affärer.

Och det är västvärlden som, trots att man inte bidrar till jorden överbefolkning, måste gå före även här och bli mer ”klimatsmart”. Det anser organisationen WIN WIN Award som nu tagit fram en leksakskollektion som getts namnet ”Play Food from the Future” bestående av 3D-printade leksaker utformade som det man tror kommer att bli den mat som de som är barn idag kommer att äta när de blir vuxna.

Tanken är att barnen redan tidigt ska påverkas till att se bland annat insekter och hushållsavfall som mat. På samma sätt som andra aktivistgrupper vill ”utmana” barnens förment stereotypa genusuppfattningar ser WIN WIN Award det som sin mission att ge barnen – och även deras föräldrar – en utmaning att ompröva konservativa åsikter om vad mat kan bestå av.

Organisationen medger i ett pressmeddelande i samband med lanseringen av leksakerna att man har en politisk agenda att påverka barnen, inte att producera roliga leksaker. Leken ska i stället fungera som en väg in att programmera om barnens tankemönster så att de vänjer sig vid tanken att äta sådant som dagens generation vuxna skulle rata.

Man skriver att ”förändringar i vårt beteende är nödvändiga för att ställa om till en hållbar värld” och kallar denna påverkan av barnen för ”att sprida kunskap”.

Samtidigt ger man i sammanhanget inte barn och föräldrar kunskap om bakgrunden till varför en sådan omställning antas behövas – den befolkningsexplosion som sker i bland annat Afrika och den motsvarande ohållbara påfrestning på jordens resurser denna medför.

Petter Swanberg är en av kreatörerna bakom projektet och säger att insekter, alger och avfall är sådant vi måste lära barnen att äta ”om vi ska rädda den här planeten”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons