barn dator surfplatta

Foto: Intel Free Press.

Vetenskap

Barn som utsätts för kemikalier under graviditeten får lägre IQ – pojkar främst drabbade

Publicerad 10/25/2019
Annons

De kemikalier som påverkar barnen och ger en lägre IQ som 7-åringar finns i bland annat vanliga hushållsartiklar, plaster, bekämpningsmedel och mat. ”Vi är egentligen inte förvånade över de här resultaten”, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor vid Karlstads universitet och Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

I studien, som utförts av Karlstads universitet och Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York, har man analyserat 26 kemikalier i mer än 2 300 gravida kvinnors urin och blod under den första trimestern. 24 av dessa påträffades i mer än 90 procent hos kvinnorna.

Forskarna har som del av den så kallade SELMA-studien mätt den kognitiva utvecklingen hos 718 barn vid sju års ålder och fann en koppling mellan lägre kognition och kemikalieblandningen hos mamman. Påverkan på hormonsystemet var klart starkare på pojkar.

LÄS ÄVEN: Aftonbladets ledarskribent näthatar män: ”losers i skolan”

– Vi är egentligen inte förvånade över de här resultaten. Flera av de identifierade kemikalierna är av europeiska expertorgan bedömda som hormonstörande och flera av dem är i dag förbjudna i varor och produkter, säger säger Carl-Gustaf Bornehag.

– Det vi nu ser är att det finns en effekt även för blandningar, där vi nu måste utveckla bättre riskvärderingsmetoder som inte bara tar hänsyn till enskilda ämnen.

I SELMA-studien har man under mer än sju års tid undersökt om exponering för hormonstörande ämnen tidigt i livet har betydelse för utveckling av kroniska sjukdomar senare.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons