Sajid Javid tog beslutet som en av sina sista gärningar som inrikesminister innan han blev finansminister i förra månaden. Enligt Javid vore det för farligt att skicka militär eller civil personal för att hämta hem barn och minderåriga med brittiska medborgarskap från läger i norra Syrien.

Omkring 900 brittiska medborgare anslöt till terrorgruppen Islamiska statens så kallade kalifat. Av dessa uppskattas ca 400 ha återvänt till Storbritannien, tio procent har åtalats och omkring 150 stycken tros ha dött.

LÄS ÄVEN: Före detta behandlingsassistent: ”Sverige klarar inte av att rehabilitera IS-barnen”

Enligt en företrädare för regeringen har man sedan 2011 avrått från alla resor till Syrien där det inte finns någon konsulär assistans tillgänglig för brittiska medborgare.

LÄS ÄVEN: Kristersson om IS-barnen: ”Sverige har ett ansvar att hämta hem barnen”

Inte alla barn fött till en mor eller far från Storbritannien har nödvändigtvis rätt till brittiska medborgarskap. Om en förälder blivit av med sitt medborgarskap innan deras barn fötts, eller föräldern är en naturaliserad brittisk medborgare i stället för att ha blivit en vid födseln, har barnet inte automatisk rätt till att leva i Storbritannien.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan anordnade stödkonsert för IS-barns rätt att komma till Sverige

Inrikesministeriet ska även ha tittat på vad man skulle göra med barn som tagits hem från Syrien och ifall man skulle tillåta släktingar i Storbritannien adoptera dessa eller låta sociala myndigheter ta hand om dem.