Barnboken ”Bosse och Bella – och trumpna Donald” anklagas för att indoktrinera barn. Boken skrevs redan 2018 men uppmärksammas igen sedan en användare twittrat om hur vänstern med boken ”ideologigroomar de yngsta barnen”. 

På en bibliotekshemsida beskrivs boken på följande sätt:

En ny kille, Donald, har börjat på Bosse och Bellas förskola. Han har ljust lockigt hår med flygig lugg och ser sur och bestämd ut. Donald har nyss flyttat in i det vita huset alldeles intill lekparken där barnen brukar leka.

Redan den första dagen märks det att Donald vill bestämma, om allt. Han bygger en mur i lekrummet för att stänga ute de andra barnen. Han slösar med el och äter upp alla bullar som barnen bakat tillsammans.

Det står även att boken är ”mycket aktuell” och ”vänder sig till båda sina målgrupper, den vuxna högläsaren och det lyssnande och tittande barnet”.

På Bokus hemsida står det något liknande:

Ny bok om Bose och Bella och killen som börjar på deras förskola. Donald sätter sig på tvären. Han vill bestämma allt: vad de ska sjunga, vad de ska leka.

På Twitter reagerar många på vad de uppfattar som politisk indoktrinering av barn:

https://twitter.com/RealLarsLarsson/status/1177844250744107009

 

Boken fick relativt stor uppmärksamhet i svensk media när den släpptes våren 2018, med recensioner i flera tidningar. Författaren Måns Ghartton är brorson till politikern Per Gahrton.

Det är oklart hur många förskolor som idag använder boken.