alvsjogalningen-feature

Foto: Polisen

Inrikes

Barnfamiljens skräcknatt: Allahu Akbar-man bröt sig in, tacklade pappa och jagade 13-åriga dottern

Publicerad 11/26/2021
Annons

35-årige Idrissa Kande från Senegal åtalas för att en natt i februari i år ha brutit sig in hemma hos en barnfamilj i ett radhus i södra Stockholm. Väl inne i huset jagade han barnfamiljens 13-åriga dotter, som låste in sig i badrummet. När polisen anlände gjorde senegalesen våldsamt motstånd och skrek det islamistiska stridsropet ”Allahu Akbar”.

Det är strax innan klockan fem på morgonen natten till 24 februari i år som en barnfamilj i ett radhus i södra Stockholm väcks av oväsen utanför huset, och att någon ropar på hjälp.

Pappan i familjen drar upp gardinen för att se vad det är som står på. Utanför huset, på altanen, står en okänd man i mörkret. Han börjar slå på altandörren för att försöka ta sig in. Pappan tar på sig ett par byxor och rusar ned för trappan.

Okänd man i vardagsrummet

Men pappan hinner inte ned till nedervåningen innan han hör hur det brakar till och att ett fönster krossas. Plötsligt står det en gallskrikande blodig mörkhyad man i vardagsrummet, beväpnad med ett spetsigt skaft från en avbruten kratta.

Foto: Polisen

– Jag trodde att vi skulle dö allihopa. Det går fort, han är väldigt snabb, han trampar på en blombräda så blomkrukorna hamnar på golvet och går genom soffan och rusar mot mig, berättar pappan i polisförhör.

Den okände mannen tacklar därefter till pappan, och släpper pinnen han har i handen. Mannen får därefter syn på 13-åriga dottern som är på väg ned för trappan för att se vad som står på, och rusar istället upp mot henne.

Foto: Polisen

Jagas in i badrummet

Det som därefter utspelar sig i radhuset är som hämtat ur en skräckfilm. Den 13-åriga flickan vänder och springer upp för trapporna, med inkräktaren hack i häl. Hon rusar mot badrummet för att försöka låsa in sig där, men när hon ska stänga dörren har mannen lyckats få in en hand mellan dörren och dörrkarmen. Hon drar till dörren, så han klämmer sig, och lyckas därefter stänga och låsa badrumsdörren.

Samtidigt rusar mamman ut ur huset för att tillkalla hjälp. Polisen har redan larmats och är snabbt på plats. Innan mannen brutit sig in hos barnfamiljen har han nämligen härjat runt i bostadsområdet ett tag, och bland annat slagit sönder flera fönsterrutor. En patrull följer därför redan efter mannen genom bostadsområdet.

Foto: Polisen

– Våra barn är där uppe tillsammans med honom, ropar mamman till de första poliserna som anländer.

– Då börjar jag tänka om, för nu kanske vi har något pågående dödligt våld mot barn, berättar en polisen om händelsen.

Skriker ”Allahu Akbar”

Flera poliser rusar upp för trappan till övervåningen. Den första polismannen möts av en spark mot huvudet från 35-åringen, en spark han lyckas parera genom att ducka. Fyra poliser får därefter hjälpas åt att brotta ned mannen som gör våldsamt motstånd.

– Under hela ingripandet skriker mannen ”Allahu Akbar” upprepade gånger samt kränger med kroppen, berättar en av de ingripande poliserna.

Poliserna tvingas sätta på mannen både hand- och fotfängsel, och får därefter bära ned honom för trappan och ut till en polisbuss.

Går till barnpsykolog

När en polis efter dramat kan ta sig in till 13-åringen som låst in sig i badrummet är flickan vettskrämd. Hon ”var väldigt skärrad av händelsen och stod och skakade”, skriver en polis i sitt avrapporterings-PM.

Faksimil

Händelsen i februari sätter djupa spår hos hela barnfamiljen. Familjen går i terapi vid ett stödcenter, och dottern får hjälp av barnpsykolog att bearbeta traumat.

– Vi har samtal med brottsofferstöd, psykolog och med barnpsykolog. Polisen var bra där på morgonen och bokade tid till oss och skjutsade oss till SÖS till barn- och ungdomspsykakuten, berättar pappan.

Kommer från Senegal

Den gripne inkräktaren är Idrissa Kande. Han är en 35-årig man från Senegal som kom till Sverige i tonåren då han flyttade till sin mamma som bodde här sedan tidigare. Han är inte svensk medborgare.

Foto: Polisen

För polisen berättar Idrissa Kande att han känt sig jagad och att någon skjutit mot honom.

– Det var ganska mycket folk som var efter mig. Till slut hör jag hur de skjuter efter mig. Det flyger kulor runt mig. berättar han bland annat.

Det finns emellertid inga tecken på att några skott avlossats i bostadsområdet. Ett blodprov visar att 35-åringen är påverkad av droger och enligt egen utsago har han druckit alkohol.

Dömd guldrånare

Idrissa Kande är tidigare dömd för flera grova brott. I juni 2008 dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse för att tillsammans med en kumpan ha rånat en guldsmedsbutik i Täby.

Villkorligt frigiven deltar Idrissa Kande våren 2012 i ytterligare ett rån mot en guldsmedsbutik, denna gång i Visby på Gotland. Rånarna kommer över guldsmycken värde närmare sex miljoner kronor. Han grips efter rånet vid färjeterminalen i Nynäshamn.

Dagen före julafton 2019 döms Idrissa Kande för ringa narkotikabrott.

Pistol på pendeltåget

Trots att Idrissa Kande mindre än två veckor tidigare gripits efter att ha brutit sig in hos en barnfamilj i ett radhus i södra Stockholm, grips han den 7 mars i år ännu en gång för brott.

En spärrvakt vid Södra station, en pendeltågsstation på Södermalm i Stockholm, upptäcker Idrissa på stationen med en pistol i handen. Han ringer dit ordningsvakter som snabbt lyckas avväpna 35-åringen och larma polisen.

– Jag uppfattade honom som orolig, stressad och rädd. Han flackade med blicken och jag uppfattade hans tankar som paranoida, beskriver en av de ingripande poliserna Idrissa Kande.

– Jag fick intrycket av att han i sitt tillstånd lika gärna kunde ha börjat skjuta med vapnet.

Foto: Polisen

I polisförhör hävdar Idrissa Kande att han hittat pistolen utomhus och tänkt överlämna den till polisen. En förklaring domstolen tror på.

”Hans agerande måste uppfattas som en frivillig angivelse och ska beaktas i straffmätningen”, menar Stockholms tingsrätt i sin dom och fortsätter: ”Det förhållandet att en person frivilligt angett sig själv motiverar en avsevärd reducering av straffet”.

I april i år döms Idrissa Kande till ett och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Åtalas för grovt hemfridsbrott

Nu åtalas Idrissa Kande återigen för brott. Denna gång för att ha brutit sig in i radhuset i södra Stockholm natten till den 24 februari i år.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom Idrissa Kande, hållandes i en avbruten kvast, under tidig morgon tagit sig in i bostaden genom att krossa en
fönsterruta. Han har därefter knuffat [pappans namn] i magen och sedan följt efter barnet [dotterns namn] och försökt ta sig in i badrummet i vilket hon
tagit sin tillflykt. Idrissa Kande har vidare skapat oreda samt avsatt blodbesudlingar i bostaden, vilket orsakat skador för omkring 55 000 kr”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Förutom grovt hemfridsbrott åtalas Idrissa Kande även för tre fall av skadegörelse eftersom han krossade fönsterrutor på tre andra hus innan han bröt sig in hos barnfamiljen.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons